Nov poskus prepovedi skrajno nacionalistične NPD

Nemški državi je proti NPD enkrat že spodletelo, in če ji bo spet, bo stranka morda spet oživela.
Objavljeno
01. marec 2016 21.21
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar

Berlin - Nemško skrajno nacionalistično NPD želijo prepovedati vse nemške dežele,­ nekateri ji očitajo celo bližino z morilci Nacionalsocialističnega podzemlja (NSU), ki so desetletje ubijali priseljence po Nemčiji.­ Postopek za prepoved NPD pred ustavnim sodiščem, ki se je začel v torek, je kljub temu za mnoge tvegan

Šest desetletij po zadnji prepovedi politične stranke v demokratični Nemčiji je drugi senat nemškega ustavnega sodišča začel zaslišanja o usodi Nacionaldemokratske stranke Nemčije (NPD), katere prepoved soglasno zahteva deželni dom nemškega parlamenta. V nasprotju s komunistično KPD, ki se je do konca leta 1956 odkrito zavzemala za diktaturo proletariata proti zahodnonemški demokraciji, so ob začetku postopka pred ustavnim sodiščem proti NPD razburjeni celo mnogi nasprotniki domnevnih neonacistov.

Demokracije spoštujejo pravico do izražanja in zato je prepoved politične stranke vedno tvegana stvar. Nemški državi je proti NPD enkrat že spodletelo, in če ji bo spet, bo stranka, ki je doslej izgubljala podporo, morda spet oživela. Ko so leta 2003 prvič poskušali prepovedati NPD, je morala osramočena država priznati prestreljenost stranke z vohuni domačih obveščevalnih služb in tožba se je spremenila v parodijo. Nemška država za dokaze nevarnosti stranke ne bi smela uporabljati izjav ljudi, ki jih je sama plačevala za obveščanje, pri čemer je bilo novačenje skrajnih nacionalistov za vohunjenje proti svojim kameradom dvomljivo že prej.

To je jasno pokazal proces proti edini preživeli članici podtalne organizacije Nacionalsocialistično podzemlje, odgovorne za desetletno ubijanje priseljencev in uboj policistke. Beate Zschäpe ter pokojnima Uweju Böhnhardtu in Uweju Mundlosu pripisujejo sodelovanje z nekaterimi vidnimi člani NPD, dvomljiva je tudi vloga nekaj članov urada za zaščito države iz njihove domače Turingije.

Napovedi odvetnika Richterja

Tožniki zdaj zatrjujejo, da so prekinili vse stike z informanti iz NPD že leta 2012, a so mnogi spet razburjeni zaradi napovedi odvetnika stranke Petra Richterja, da bo poskrbel za senzacije. Odkritje novih informantov ali celo uporaba izjav starih v obtožnici bi spet lahko ogrozila proces. Predstavniki nemških dežel pravijo, da so dokazi dovolj močni in nesporni, in v Karlsruhe namerava priti vrsta najvidnejših politikov s saškim premierom Stanislawom Tillichom, bavarskim Horstom Seehoferjem in baden-württemberškim Winfriedom Kretschmannom na čelu.

Pričali bodo tudi številni notranji ministri, vodje uradov za zaščito ustave in kriminalisti nemških dežel, proces proti NPD pa vodita profesorja ugledne berlinske Humboldtove univerze Christoph Möllers in Christian Waldhoff. Nacionaldemokratska stranka Nemčije jim bo postavila nasproti okrog 30 sedanjih in nekdanjih funkcionarjev, odvetnik Richter, ki velja za pravniškega čudežnega dečka, pa državne in deželne obveščevalce že obtožuje, da so prisluškovali celo njemu ali so to počele tuje obveščevalne službe in nemškim dobavljale podatke.

Če se bodo tožniki ognili vsem tem čerem, bodo vseeno morali dokazati tudi nujnost prepovedi politične stranke v demokratični državi, ki je ponosna na paleto različnih mnenj, in kriteriji iz petdesetih let, ko so prepovedali komunistično KPD, ne bodo zadostovali. Sodniki ustavnega sodišča so najverjetneje že oblikovali nove, tudi ob morebitni jasni prepovedi pa se bodo odvetniki NPD skoraj zagotovo pritožili na evropsko sodišče za človekove pravice. Tam ne bodo zadostovali niti dokazi hujskanja proti tujcem, nasilnih dejanj proti beguncem, groženj lokalnim politikom in ustvarjanja ozračja strahu v mnogih lokalnih skupnostih na nemškem vzhodu in drugod, kar vse očitajo NPD, tožniki bodo morali dokazati, da stranke ni mogoče več tolerirati.

Poznavalci zato napovedujejo, da se nemško ustavno sodišče ne bo ukvarjalo le s posameznimi primeri skrajno nacionalističnega nasilja članov NPD, ampak bodo postavili v ospredje »antisemitski svetovni nazor NPD in bližino nacionalsocializmu«. Med tistimi, ki so jih sodniki povabili na zaslišanje, je tudi nekdanji voditelj stranke Holger Apfel, ki so mu kameradi očitali spolne zlorabe mladih članov. Pri NPD pa upajo na težave s samim postopkom proti njim.

Mnogi nasprotniki NPD se bojijo tudi uspešne prepovedi stranke, saj lahko ta korak okrepi druge podobne politične sile, ki v nasprotju s to stranko v minulem letu pridobivajo vpliv. Gre seveda za Alternativo za Nemčijo (AfD), ki jo prvaki krščanskodemokratske stranke kanclerke Angele Merkel obtožujejo desnega radikalizma in ki zaradi begunske krize skokovito pridobiva priljubljenost. Medtem ko se je NPD posrečilo priti le v nekaj deželnih parlamentov, AfD zdaj napovedujejo tudi vstop v bundestag, opazovalci pa se ob morebitni prepovedi NPD bojijo tudi še večjega radikaliziranja članov, ki so že doslej sodelovali pri nekaterih najbolj nasilnih demonstracijah proti beguncem in drugim. Po prepričanju tožnikov pred vrhovnim sodiščem v Karlsruheju se to že dogaja in po njihovem je treba zlasti na nekdanjem komunističnem vzhodu države ustaviti drsenje v rjavo ­nevarnost.