Novi poskusi za več zagona pri sestavi nove nemške vlade

Čeprav sta tako Merklova kot Schulz izrazila pripravljenost na pogovore, so se odnosi med strankama zaostrili.

A. S. H., STA
čet, 30.11.2017, 22:00

Berlin - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je danes podal v nov poskus, da bi sprto koalicijo spodbudil k pogovorom o nadaljnjem sodelovanju. Slabih deset tednov po predčasnih parlamentarnih volitvah je nemški predsednik nocoj sprejel kanclerko in vodjo CDU Angelo Merkel ter predsednika CSU in SPD, Horsta Seehoferja in Martina Schulza.

V zadnjih dneh se je po propadu uvodnih pogovorov o sestavi koalicije med Krščanskimi demokrati (CDU) in Krščansko socialno unijo (CSU) ter liberalci (FDP) in nemškimi Zelenimi tako na unijo kot na socialdemokrate (SPD) povečal pritisk, da bi vnovič sestavili veliko koalicijo in tako poskrbeli za stabilno vlado.

Pred predsedniško palačo se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nocoj zbralo okoli sto protestnikov, ki so vzklikali: »Hop, hop, hop, glifosatu stop«. Prvi pogovor o morebitnem sodelovanju v vladi naj bi namreč potekal v senci spora glede spornega dovoljenja za glifosat.

Čeprav sta v ponedeljek tako Merklova kot Schulz izrazila pripravljenost na pogovore, so se odnosi med strankama zaostrili, ko je minister za kmetijstvo Christian Schmidt iz CSU kasneje na ravni EU podprl petletno podaljšanje dovoljenja za sporni herbicid glifosat.

Manjšinska vlada ni opcija

SPD je Merklovo zaradi glasovanja obtožil zlorabe zaupanja, slednja pa se je odzvala, da je minister glasoval v nasprotju z usmeritvami nemške vlade in ga okarala. Merklova je želela tako zgladiti napetosti, a je naletela na nestrinjanje v sestrski CSU.

Nemška kanclerka je sicer v sredo ponovno dejala, da Nemčija in Evropa potrebujeta stabilnost. To pa ni možno z manjšinsko vlado. Ob tem pa dodala, da bo ena od tem pogovorov s SPD zagotavljanje gospodarske rasti.

Na drugi strani socialdemokrati poudarjajo, da obstaja več možnosti sodelovanja z bodočo nemško vlado. Schulz je v ponedeljek dejal, da ne bodo prisiljeni v sprejemanje ultimatov, in pojasnil, da bo volilni program SPD osnova kakršnihkoli pogovorov z unijo.

Prijavi sovražni govor