Istanbul stresel samomorilski napad

Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo pet ljudi, med njimi tudi samomorilski napadalec. Najmanj 36 ljudi je ranjenih.
Objavljeno
19. marec 2016 11.29
TURKEY-PROTESTS/
Mo. B.
Mo. B.

Istanbul – Istanbulsko ulico İstiklal, ki je zaradi številnih trgovin običajno nabito polna z obiskovalci, je dopoldan stresel napad samomorilskega napadalca. Po zadnjih podatkih je v eksploziji umrlo pet ljudi, med njimi tudi napadalec, še 36 je ranjenih, od tega sedem huje. Kot navajajo oblasti, sta med smrtnimi žrtvami tudi iranski in izraelski državljan, med ranjenimi pa so po poročanju časnika Hürriyet šest Izraelcev, Nemec, Islandec, Iranec in dva irska državljana.

Odjeknilo je približno 500 metrov od trga Taksim, v bližini nakupovalnega središča. Sreča v nesreči je bila ta, da je bila ulica v jutranjih urah razmeroma prazna.

Odgovornosti za napad do zdaj ni prevzela še nobena skupina, a je neimenovani turški uradnik za Reuters že dejal, da prvi dokazi kažejo na vpletenost prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) ali pa ene od njenih podružnic. Prav tako so prepričani, da je napadalec bombo sprožil prekmalu, še preden je prišel do zastavljenega, bolj obljudenega cilja. Ustrašil naj bi se policistov.

Turčijo je v zadnjih mesecih pretresel niz terorističnih napadov. Nazadnje je odjeknilo pred slabim tednom, ko je v napadu z avtomobilom bombo v Ankari umrlo 27 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela oborožena kurdska skupina Kurdistanski sokoli svobode (TAK), ki se je od prepovedane PKK menda odcepila zaradi nestrinjanja s politiko iskanja kompromisa s turškimi oblastmi. Zadnji napad v Istanbulu, katerega tarče so bili turisti, se je zgodil januarja, ko je samomorilski napadalec iz vrst Islamske države ubil 13 ljudi.