Parlament se je prvič sestal, vlade še ni ...

Predsednik spodnjega doma španskega parlamenta je socialist Patxi López.
Objavljeno
13. januar 2016 16.30
Mimi Podkrižnik
Mimi Podkrižnik

Španska politika počasi vendarle odpira novo poglavje. Potem ko so imeli volitve že 20. decembra, so danes potrdili predsednika obeh domov parlamenta. Za zdaj ni konsenza, kakšna bo nova vlada, že v torek zvečer pa so se bili sporazumeli, da bo novi predsednik spodnjega doma Patxi López, socialist, ki je bil med letoma 2009 in 2012 predsednik vlade v Baskiji.

Prvič doslej v demokratični Španiji se je tako zgodilo, da so za predsednika kongresa izbrali politika iz stranke, ki na volitvah ni dobila največ glasov. Decembra je zmagala Ljudska stranka (PP) Mariana Rajoya, toda ne z absolutno večino, k tradicionalni politiki – še socialistih (PSOE) – sta se uspešno prerinili mladi stranki, levičarski Podemos in desnosredinski Ciudadanos. Zdaj je pričakovati, da se bo počasi vendarle izkristaliziralo, kdo bo šel s kom v vlado. Če se bo pokazalo, da dogovor ni možen, čakajo Špance predčasne volitve.

Dogovor med socialisti in Ciudadanos

Ljudska stranka dosedanjega premiera Mariana Rajoya je na decembrskih volitvah kot zmagovalka dobila 28,7 odstotka podpore in 123 poslanskih mest (od 350), a ji ni uspelo prepričati političnih tekmecev, da bi kongres vodil njen kandidat. Socialisti, ki jih je po novem v spodnjem domu 90 (22 odstotkov podpore), so bili, nasprotno, uspešni: v torek so dosegli sporazum z desnosredinskimi Ciudadanos, ki so se na volitvah uvrstili na četrto mesto (14-odstotna podpora in 40 poslancev). Dogovoru so nato vendarle pritrdili tudi v Ljudski stranki, ne pa v radikalnem Podemosu, kjer zavračajo povezovanje s starimi političnimi strukturami, tudi s socialisti. Danes so zagovarjali lastno kandidatko za predsednico kongresa Carolino Bescansa, ki je, piše El País, v hram demokracije prišla z nekajmesečnim dojenčkom in ga je, medtem ko so glasovali, dojila.

Kot razlagajo španski mediji, Ljudska stranka, ki ima hude težave pri sklepanju zavezništev, zdaj upa, da bo – ker bo predsednik kongresa socialist – vendarle mogoče skleniti vladno koalicijo s socialisti (PSOE) in s Ciudadanos. Toda socialisti, ki so (po zgledu leve koalicije na Portugalskem) računali na povezavo s Podemos (stranka je na volitvah zasedla tretje mesto; 20,66 odstotka podpore in 69 poslancev), so do te ideje menda zadržani. S Ciudadanos bi se povezali, ne pa s svojo tradicionalno nasprotnico, saj bi, kot je izjavil prvi socialist Pedro Sánchez, »velika koalicija« pomenila strašno prevaro za večino Špancev. Med tem pa tudi pri Podemos postavljajo pogoje, v katere socialisti nočejo privoliti ...

Zaupanje volivcev

Danes – ko so izbrali tudi predsednika senata, zgornjega doma španskega parlamenta: 144 od 266 glasov je (vnovič) dobil Pío García Escudero iz Ljudske stranke – je bilo znova slišati, da potrditev socialista za predsednika kongresa nikakor ne pomeni, da bo iz te struje tudi predsednik vlade ali da se bodo tudi v vladi na koncu povezali Ljudska stranka, socialisti in Ciudadanos. Medtem ko je Mariano Rajoy leta 2011 gladko dobil volitve (proti socialistom), ima tokrat, ko so se v parlamentu močno prebili tudi Podemos in Ciudadanos, resne težave, kako zavladati. Politični nasprotniki mu nočejo podati roke, ker se zavedajo, da številni Španci zamerijo desnici, ker se je pogreznila v korupcijske škandale in je vodila ostro varčevalno politiko. Rajoy je prepričan, da bi lahko samo velika koalicija zdržala na oblasti naslednja štiri leta, izpeljala nujne reforme in poskrbela za ekonomsko okrevanje države