Po Grčiji tava 25.000 prebežnikov

Kapacitet za njihovo namestitev in oskrbo ni več. Številni se po avtocesti premikajo na sever.
Objavljeno
27. februar 2016 18.55
GREECE-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTS
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Atene - Po Grčiji trenutno tava že več kot 25.000 migrantov, kapacitet za njihovo namestitev in oskrbo ni več. Številni se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vzdolž avtoceste med Atenami in Solunom pomikajo proti severu, nekateri so tam noč preživeli na prostem. Na meji z Makedonijo je medtem že okoli 6000 migrantov, do večera naj bi jih bilo 7000.

Številni so namreč peš na poti proti meji. Ljudje, ujeti na meji, sicer postajajo vse bolj jezni. Kakih 400 je zjutraj in čez dan tudi mirno protestiralo ter z vzkliki in napisi »Odprite meje« zahtevalo, da jim pustijo naprej v Makedonijo.

Žariščne točke oz. centri za registracijo migrantov in sprejemni centri po Grčiji so povsem polni, poročajo lokalni mediji. Številni migranti so se zatekli v parke po Atenah in v bližnjem pristanišču Pirej. V to pristanišče je danes zjutraj prispel trajekt s še 440 migranti z otokov Lezbos in Ios.

Prizadet grški turizem

Prevoz migrantov z otokov so sicer v petek omejili, saj skušajo oblasti nekako ustaviti prihajanje novih in novih ljudi na celino. Najmanj tri ladje, ki naj bi migrante prepeljale na celino, bodo tako ostale na otokih, na njih pa bodo za nekaj dni namestili migrante. Prihajanje novih migrantov prek Egejskega morja na otoke naj bi se sicer v zadnjih dneh malce zmanjšalo.

Kot piše dpa, so kapacitete Grčije za namestitev in oskrbo beguncev dosegle svoje meje. Že tako ali tako obubožani državi pa poleg tega grozi hud udarec, saj turisti množično odpovedujejo svoja počitnice tam, novih rezervacij pa ni. Turizem pa predstavlja ključen vir denarja za Grke, saj prispeva kar četrtino njihovega BDP.

Po poročanju atenskega dnevnika Katimerini so prizadeti predvsem otoki na vzhodu Egejskega morja, kamor migranti najbolj množično prihajajo. Na Lezbosu naj bi tako beležili kar 90 odstotkov manj rezervacij kot lani, na Samosu pa 40 odstotkov manj.

Le še 580 prebežnikov na dan

Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija so petek sporočili, da čez svoje meje po novem spuščajo le še po 580 migrantov na dan, že pred tem pa so začele izvajati tudi druge omejitve, zaradi česar je v Grčiji začel nastajati vse hujši zastoj. Mnogi svarijo pred humanitarno katastrofo.

Makedonija je sicer po poročanju tujih tiskovnih agencij od četrtka zvečer čez mejo spustila le okoli 150 ljudi, nato pa je danes nepričakovano malce bolj odprla mejo in čez njo spustila še okoli 300 ljudi, poroča dpa.