Po napadih na ženske v Kölnu policija pod plazom kritik

Medtem ko policija še naprej išče storilce, politika svari pred prenaglim pripisovanjem krivde.
Objavljeno
06. januar 2016 17.09
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Berlin − V Nemčiji še naprej močno odmeva nasilje nad ženskami in dekleti, ki je na silvestrsko noč pretreslo nekaj mest po državi, med njimi Hamburg, Stuttgart in Düsseldorf ter predvsem Köln. Medtem ko policija še naprej preiskuje incident in išče storilce, javnost opozarja na medel odziv policije, politika pa svari pred prenaglim pripisovanjem krivde.

Slika tega, kaj se je na zadnji dan leta dogajalo pred železniško postajo v Kölnu, je danes nekoliko bolj jasna. Po navedbah policije se je tam zbralo približno tisoč moških, po besedah prič starih med 15 in 35 let, arabskega in severnoafriškega rodu, ki so v manjših skupinah obstopili ženske − napad pred kölnsko železniško postajo je prijavilo več kot sto žensk in deklet −, jih grobo nadlegovalo in številne med njimi oropalo. Moški, med katerimi so bili mnogi menda pijani, so poleg tega metali ognjemete in pirotehniko, zato je policija zaradi nevarnosti poškodb območje pred železniško postajo sčasoma evakuirala, vendar pa se krivci za nered, kot kaže, niso razšli in so v naslednjih nekaj urah izvedli vrsto napadov, ne da bi se policija tega zavedala.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila ogorčenje nad napadi, nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je ostro kritiziral odziv policije. Do medlega odziva varnostnih organov so bili sinoči ostri tudi protestniki, ki so se zbrali na prizorišču silvestrskih incidentov − železniški postaji v Kölnu.

Nemška policija, ki še vedno išče osumljence, trenutno preiskuje domnevo, da je bilo nasilje nad ženskami v Kölnu povezano s kriminalno mrežo iz bližnjega Düsseldorfa. Kot je pojasnil tskovni predstavnik tamkajšnje policije Markus Niesczer, so namreč od začetka leta 2014 identificirali več kot 2000 osumljencev severnoafriškega rodu, povezanih z organiziranimi tatvinami, zdaj pa s kolegi iz Kölna ugotavljajo, ali so dogodki povezani. Poleg tega policija po besedah notranjega ministra zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralfa Jägra obravnava tri osumljence, vendar pa niso aretirali še nikogar, poroča agencija AP.

Napadi so poskrbeli za ogorčenje, obudili pa so tudi razprave o priseljevanju prebežnikov, ki se v veliki meri zgrinjajo prav v Nemčijo − ta je lani zabeležila prihod 1,1 milijona beguncev in migrantov. Protiislamsko gibanje Pegida in desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) silvestrske napade izkoriščata za kritike priseljenske politike kanclerke Angele Merkel. A nemška vlada opozarja, da nacionalnost in državljanstvo osumljencev niso znani, ter svari pred prehitrim pripisovanjem krivde in posploševanjem, vsaj ne v tej fazi preiskave, kot pravi notranji minister Thomas de Maiziere. Ob tem poudarja, da če so krivci res severnoafriškega porekla, to ne bi smelo biti tabu, niti tega ne bi smeli tajiti.