Podemos pristal na koalicijske pogovore s socialisti

Španija je v politični slepi ulici že skoraj devet tednov, saj decembrske volitve niso prinesle jasnega zmagovalca.
Objavljeno
18. februar 2016 19.28
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Madrid − Španska levo usmerjena stranka Podemos je danes vendarle pristala na pogajanja o oblikovanju koalicijske vlade s socialisti (PSOE), piše Slovenska tiskovna agencija. S tem je Podemos prekinil zastoj pri oblikovanju nove vlade po decembrskih parlamentarnih volitvah v Španiji.

Zastoj je nastopil, potem ko je vodja Podemosa Pablo Iglesias sporočil, da se ne bo pogajal s PSOE, če bo ta stranka nadaljevala pogovore z liberalnim Ciudadanosom. Vodja PSOE Pedro Sanchez, ki mu je španski kralj Felipe VI. podelil mandat za sestavo vlade, je ta ultimat zavrnil, piše STA. A danes je Iglesias sporočil, da je vendarle pristal na pogovore med pogajalskimi ekipami Podemosa, PSOE, majhne leve stranke Izquierda Unida in regionalne povezave iz Valencie po imenu Kompromis.

Socialisti so sicer previdni glede vstopanja v koalicijo z novo stranko, kakršna je Podemos, rojeno šele pred dvema letoma, piše STA. Stranki se poleg tega razhajata glede neodvisnosti Katalonije − nobena ji ni naklonjena, a Podemos bi španski regiji za razliko od PSOE dovolil razpis referenduma o tem vprašanju.

Španija je v politični slepi ulici že skoraj devet tednov, saj decembrske volitve niso prinesle jasnega zmagovalca, dodaja STA. Dober rezultat novih strank Podemos in Ciudadanos je končal menjajočo vladavino socialistov in konservativne Ljudske stranke, a obenem nobena stran ni prejela zadostne podpore, da bi vlado oblikovala sama.

Sanchez se je kot mandatar o oblikovanju vlade pogovarjal že z bolj ali manj vsemi parlamentarnimi strankami, a dogovora, ki bi mu zagotovil večinsko podporo, doslej ni uspel doseči. Vodja PSOE bo podporo za prevzem premierskega stolčka v parlamentu iskal marca. Potrebuje le navadno večino, a to nikakor ne bo lahka naloga, še piše STA.