Podobni napadi kot v Kölnu menda tudi v Avstriji in Švici

Policija v Nemčiji nadaljuje s preiskavo napadov v Kölnu. Doslej so odkrili 16 osumljencev.
Objavljeno
07. januar 2016 20.41
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Dunaj, Bern − O podobnih napadih na ženske, kot so na silvestrsko noč pretresli več nemških mest, med njimi predvsem Köln, poročajo tudi iz Avstrije in Švice. Kot piše Slovenska tiskovna agencija, so bile ženske tarče napadov tudi v Salzburgu in Zürichu.

V Salzburgu je več žensk vložilo prijave zaradi spolnih napadov na silvestrovo, je sporočila tamkajšanja policija. Sklepajo, da so se na policijo z večdnevno zamudo obrnile zato, ker jih je »opogumilo« dogajanje v Nemčiji in medijsko poročanje. Policija preiskuje, ali so bili napadi organizirani oziroma ali so bili napadalci med seboj kakorkoli povezani, piše STA.

Dunajska policija je medtem danes najprej zatrdila, da v avstrijskem glavnem mestu tovrstnih napadov na silvestrovo ni bilo, a je pozneje vendarle tudi sama prejela prijavo treh prijateljic, da so bile žrtve napada, piše STA.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je že zatrdila, da bo policija v vsakem od teh primerov pokazala ničelno toleranco. »Eno je gotovo: ženske se ne bomo pustile omejiti v naši svobodi gibanja na javnih mestih niti za milimeter,« je poudarila.

Tudi v Zürichu, kjer je potekala največja silvestrska zabava na prostem v Švici, je več žensk prijavilo podobno nasilje kot v Kölnu, piše STA. Kot poročajo tamkajšnji mediji, je policija prejela več kot 20 ovadb zaradi ropov, pri pogovoru s temi ženskami pa se je pokazalo, da jih je bilo več tudi žrtev spolnega nasilja. Tudi v Švici so bili napadalci menda mladi moški iz severnoafriških in arabskih držav.

Spolno nadlegovanje kot še nikoli doslej tudi v Helsinkih

Po nemški, avstrijski in švicarski policiji se je sedaj oglasila še finska in sporočila, da so tudi v Helsinkih na silvestrovo zaznali neobičajno visoko raven spolnega nadlegovanja. Finski policisti so prejeli namige, da skupine prosilcev za azil načrtujejo, kako se bodo na najdaljšo noč v letu lotili žensk, poroča STA.

Namestnik vodje helsinške policije Ilkka Koskimaki je povedal, da toliko nadlegovanja kot ob tokratnem silvestrovanju v Helsinkih še niso zabeležili. »To je v Helsinkih povsem nov fenomen,« je dejal.

Varnostniki, ki so za silvestrovo pomagali skrbeti za varnost na ulicah, so policistom povedali, da je bilo veliko spolnega nadlegovanja predvsem na osrednjem trgu v prestolnici, kjer se je na zabavi zbralo okoli 20.000 ljudi. Do treh napadov naj bi prišlo še na glavni železniški postaji, kjer se je zbralo kakih tisoč prosilcev za azil, večinoma Iračanov. Osumljence so prijeli.

Finska policija sicer ni bila povsem nepripravljena na te dogodke. Že pred koncem leta so namreč prejeli namige, da pribežniki načrtujejo napade - kakršni so nato dejansko sledili. Finski policisti so bili zato za silvestrovo v visoki pripravljenosti. Že pred silvestrovim so v nekem azilnem centru tudi pridržali šest Iračanov zaradi »javnega vzpodbujanja h kriminalnemu ravnanju«; izpustili so jih nato 2. januarja.

Povezav med napadi v Helsinkih in Kölnu policija zaenkrat ni odkrila, je še povedal Koskimaki.

Po napadih na ženske v Kölnu policija s 16 osumljenci

Policija v Nemčiji medtem nadaljuje s preiskavo dogajanja na silvestrski večer. Kot piše STA, je v zvezi z napadi v Kölnu policiji doslej uspelo odkriti 16 osumljencev, zdaj pa preverjajo, ali so ti moški dejansko povezani z napadi. Nemška policija je sicer v zvezi z napadi prejela že 121 prijav.