Policija z vodnimi topovi nad huligane v Bruslju

Huligani so vzklikali nacionalistične slogane in metali dimne bombe. Policija jih je pridržala okoli deset.

Ma. F., STA
ned, 27.03.2016, 17:58

Bruselj - Belgijska policija je danes z vodnimi topovi razgnala skupino približno 200 nogometnih huliganov, privržencev skrajne desnice, ki so vdrli na trg Place de la Bourse v središču Bruslja, ki je po torkovih terorističnih napadih postal nekakšen spomenik žrtvam. Na trgu so se v izraz solidarnosti z žrtvami zbrali številni ljudje.

Huligani so vzklikali nacionalistične slogane in slogane proti migrantom ter metali dimne bombe, policija pa je pridržala okoli deset huliganov, piše STA.

Čeprav so organizatorji po pozivu belgijskih oblasti zaradi varnostnih tveganj odpovedali za danes napovedani »shod proti strahu« v spomin na žrtve torkovih terorističnih napadov, se je okoli cvetja, sveč in sporočil pred poslopjem nekdanje borze zbralo mnogo ljudi.

Eden od huliganov je za AFP povedal, da »nimajo nikakršnih povezav s politiko« in da so se prišli poklonit žrtvam napadov.

Na več deset ljudi, ki so se v tišini in s pesmijo prišli poklonit 28 smrtnim žrtvam torkovih terorističnih napadov, pa so vpili: »Pomagači teroristov«. Na policiste so metali pirotehnična sredstva, povzročili pa so tudi nekaj škode na javnih površinah. Med drugim naj bi v policiste vrgli izruvan prometni znak.

Policija je nato huligane pospremila na vlake, s katerimi so zapustili mesto.

Prijavi sovražni govor