Politični jarki za pravice istospolnih parov

Italija: senat je odložil glasovanje o pravicah istospolnih. Ne nasprotuje samo Cerkev, ampak tudi politika.

S. V.
sob, 20.02.2016, 15:00

Italija je ta teden odložila glasovanje o zakonodaji, ki ureja pravice istospolnih parov. Nekateri zavezniki premiera Mattea Renzija so namreč odrekli podporo zakonu, ki med drugim ureja možnost posvojitve otrok; slednje že dlje sproža največ nasprotovanja.

Italija je edina večja zahodnoevropska država, kjer registracija istospolnih skupnosti še vedno ni mogoča in kjer zakonodaja homoseksualnim partnerjem ne daje nobenih pravic in zaščite. Celo Irska in Španija, in v obeh ima Katoliška cerkev tradicionalno velik vpliv, priznavata istospolna partnersta. Vsi zakonski poskusi doslej so v Italiji zaradi nasprotovanja katoliških strank in Cerkve propadli.

Odlog je precejšen neuspeh za Renzija, ki je lani napovedal sprejem zakona o zunajzakonskih skupnostih, ki ureja tudi področje istospolnih zvez. Vendar je trčil ob nepopustiljivo opozicijo v parlamentu, pa tudi nasprotovanje Rimskokatoliške cerkve, ki je v Italiji še vedno zelo vplivna. Zagovorniki pravic istospolnih so vajeni nasprotovanja Vatikana, toda zdaj je zakonu odreklo podporo Gibanje 5 zvezd, ki je tačas druga največja politična stranka v Italiji. Potem ko se je v rimskem senatu spet začela debata o enakopravnosti istospolnih parov, je stranka Beppeja Grilla napovedala, da zakona ne bo podprla. Predsednik vlade je bil prisiljen narediti korak nazaj, si vzeti čas za razmislek, o strategiji za naprej.

V parlamentarnih klopeh so razdeljeni tudi na vladni strani, ki je zakon predlagala. Zaradi možne zavrnitve s strani katoliških poslancev v vrstah vladajoče Demokratske stranke – britanski Guardian je pisal, da niti premier sam zagotovo ne ve, na koliko glasov v lastni PD lahko računa – je senat glasovanje odložil do naslednjega tedna. V torek so o zakonskem predlogu razpravljali komaj nekaj ur, nakar je predsednik senata Pietro Grasso napovedal, da se bo razprava nadaljevala po 23. februarju. Vmes, češ da bo čas za refleksijo in strnjenje političnih vrst.

Zakonodaja je postala pomemben preskus za ministrskega predsednika Mattea Renzija, ki je v vladni palači dve leti. V senatu ima pičlo večino in s težavo ohranja frakcije znotraj lastne Demokratske stranke. Če bo zakonski predlog izglasovan v senatu, ga čaka še odločanje v spodnjem domu parlamentu, kjer pa ima vlada bolj solidno podporo. Če pa bi zakonski predlog propadel, ne bi Italija samo ostala izjema med državami zahodne Evrope, temveč bi to pomenilo velik udarec za Renzija, ki je ureditev pravic istospolnih napovedal že leta 2014, ko je prevzel položaj predsednika vlade.

Zadnje mesece se je zdelo, da bo zakonski predlog podobil podporo v senatu, tudi zato, ker ima podporo javnosti. Najnovejše javnomnenjske raziskave kažejo, da 70 odstotkov Italijanov podpira istospolne skupnosti. Obenem pa je kvečjemu manjšina, namreč 24 odstotkov vprašanih, naklonjena možnosti, da ti pari tudi posvojijo otroke. Čeprav bi zakon omogočil posvojitve edinole v primerih, ko želi partner posvojiti otroka drugega partnerja, so nasprotniki prepričani, da bi s tem odprli možnost posvojitev na splošno, vključno z nadomestnim materinstvom, ki je v Italiji prepovedano.

Italija je glede priznanja pravic istospolnih skupnosti močno polarizirana država, množični protesti kažejo na razdvojenost državljanov. Pretekli mesec je v Rimu zoper načrtovano zakonodajo protestiralo več stotisoč ljudi, zagovornikov tradicionalnih družin, shodi so potekali ob podpori Katoliške cerkve. Zborovanja so hkrati potekala tudi v podporo vladnemu zakonskemu predlogu.

Prijavi sovražni govor