Poljaki protestirajo proti novemu medijskemu zakonu

Po novem zakonu parlament imenuje vodstva javnih medijev, televizije in radia.
Objavljeno
09. januar 2016 18.14
POLAND-PROTEST/
B. T., STA
B. T., STA
Varšava - V številnih poljskih mestih danes potekajo demonstracije nasprotnikov nove desne vlade in novega medijskega zakona, ki ga je ta nedavno sprejela. Zbralo se je na desettisoče ljudi. V Varšavi je na shod prišlo okoli 5000 demonstrantov.

»Zdaj je čas, da gremo na ulice,« je dejala starejša protestnica. »Centralno vodeno televizijo smo v tej državi že imeli,« je dodala.

Protestniki z gesli, kot sta »roke stran od radia« in »vlada laže«, zahtevajo umik zakona. Ob tem predsednika vladajoče nacionalno konservativne stranke Zakon in pravičnost Jaroslawa Kaczynskega primerjajo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Kontroverzni zakon, ki je v veljavo stopil v petek, razrešuje dosedanja vodstva javnih medijev, imenovanje novih pa daje v roke vlade. Nad njihovimi vsebinami bo po novem bdel medijski svet, ki ga bo imenoval parlament.

Zakon je v četrtek kljub pozivom, naj tega ne stori, podpisal predsednik Andrzej Duda, z njim pa so javna televizija TVP, radio PR in tiskovna agencija PAP postali nacionalni kulturni inštituti.

Veliko zaskrbljenost in nasprotovanje temu zakonu so izrazila številna novinarska združenja, Svet Evrope in tudi Evropska komisija.

K shodu je pozval Odbor za obrambo demokracije (KOD), ki je sicer na protestih proti vladajočim nacionalnim konservativcem že decembra zbral več tisoč nasprotnikov.