Poljska in Nemčija – približevanje po viharnih mesecih

Danšanji obisk poljske premierke Beate Szydło pri nemški kanclerki Angeli Merkel prinaša pomirjujoče tone.

pet, 12.02.2016, 21:00

Berlin – Da so odnosi med velikima srednjeevropskima­ sosedama Nemčijo in Poljsko­ že videli boljše čase, je v teh dneh pokazala tudi kritika­ poljskega zunanjega ministra­ na račun düsseldorfskega­ ­karnevalskega motiva. Današnji obisk poljske premierke Beate­ Szydło pri kanclerki Angeli­ Merkel prinaša pomirjujoče tone tudi zaradi obojestranske želje po obstanku ­Velike ­Britanije v EU.

Pustni šaljivec je v porenjski prestolnici razstavil lutko poljskega konservativnega politika Jarosława Kaczyńskega, ki v vojaški obleki in z očali generala Jaruzelskega s škornjem tlači žensko z napisom »Poljska«. Kot da Porenjci po silvestrskih spolnih napadih nimajo dovolj težav z begunci, je poljski zunanji minister Witold Waszczykowski po poročanju poljske radiotelevizije čutil dolžnost, da o svojem nezadovoljstvu obvesti nemško vlado. »V Nemčiji imamo svobodo izražanja, svobodo umetnosti,« je odgovoril predstavnik za tisk nemške vlade Steffen Seibert.

Berlin je že prej jezilo novo protinemško razpoloženje pri delih vladajoče poljske stranke Pravo in pravica in njim naklonjene javnosti, zaradi česar so nekateri mediji slikali kanclerko Angelo Merkel v nacistični uniformi. Nemci dobro vedo, da je nekdanji poljski zunanji minister Radosław Sikorski njihovo državo že imenoval nepogrešljiva evropska država. Potem je nemški predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz za časopis Frankfurter Allgemeine primerjal politiko poljske vladajoče stranke z »usmerjeno demokracijo v Putinovem slogu, nevarno putinizacijo evropske politike«, parlamentarni šef nemških krščanskih demokratov Volker Kauder pa je zaradi domnevnih poljskih prestopkov proti evropskim vrednotam pozival k »pogumu za sankcije«.

En spor manj

Velik del teh kritik je poleg akcij proti centralni banki prinesel poljski medijski zakon, ki ga zaradi vladnega nadzora nad nekaterimi mediji mnogi razumejo kot neliberalnega. A poljski kritiki odgovarjajo, da tudi največji nemški televizijski postaji nista popolnoma neodvisni, in januarja sta mirila položaj že zunanja ministra Witold Waszczykowski in Frank-Walter Steinmeier. Poljski šef diplomacije je nemškega kolega imenoval celo »prijatelj Poljske«, danes pa sta odnose med državama mirili tudi premierka Beata Szydło in kanclerka Angela Merkel.

Po pogovorih v nemški kanclerski palači je poljska prvakinja celo povedala, da namerava prevzeti­ aktivnejšo vlogo pri reševanju begunske krize v Evropi, čeprav njena vlada še naprej nasprotuje kvotam zanje v vseh državah EU. Sodelovanje pri nekaterih človekoljubnih projektih, ki ga je napovedala, je zagotovo prijetnejša glasba za ušesa zaradi begunske krize politično hudo ranjene kanclerke od prejšnjih ostrih obsodb vseh nemških predlogov. Kanclerkin predstavnik za tisk je povedal, da se nemška krščanskodemokratska prvakinja veseli odkrite izmenjave mnenj.

Kljub nasprotovanjem o številnih evropskih in mednarodnih temah Berlin in Varšava podobno ocenjujeta vsaj britanske razprave o izstopu iz Evropske unije. Ta bi zagotovo prizadel stotisoče poljskih državljanov, ki so se po padcu železne zavese­ naselili na Otoku, nemški konservativci pa v vladi britanskega premiera Davida Camerona vidijo zaveznika v prizadevanjih za liberalnejšo in gospodarstvu prijaznejšo EU. Če bo takšno soglasje pripomoglo k drugemu približevanju obeh pomembnih držav osrednje Evrope, bo na stari celini en spor manj.

Prijavi sovražni govor