Poljska obnavlja preiskavo o nesreči v Smolensku

 Vlada v Varšavi je znova odprla primer strmoglavljenja letala, v katerem je 2010. umrl predsednik Lech Kaczynski.

sob, 06.02.2016, 09:00

Poljska je formalno začela novo preiskavo o letalski nesreči pred šestimi leti, v kateri je umrl tedanji predsednik Lech Kaczynski in še 95 ljudi. Odločitev ni presenetila, bilo je pričakovati, da bo nova vlada stranke Pravo in pravica Jaroslawa Kaczynskega spet načela tragični primer.

Stranka PiS, zmagovalka oktobrskih parlamentarnih volitev, se ni nikoli sprijaznila z izsledki preiskave o nesreči oziroma z ugotovitvijo, da je bilo strmoglavljenje letala v zahodni Rusiji nesreča. Obrambni minister Antoni Macierewicz je ob objavi v četrtek prst uperil v Rusijo, dokazi naj bi kazali na »rusko odgovornost v poteku dogodkov«. »Treba je povedati, da so bili prikriti osnovna dejstva in podatki, ki temeljno spreminjajo stvari«. Ministrova napoved je bila izrečena v prisotnosti družin preminulih v nesreči. Na zaslonu za članom vlade je bil napis: »Čakajo na resnico .... To jim dolgujemo.«

Komu koristi

Po teh razlagah so poprejšnje preiskave, ki so razloge za nesrečo pripisovale človeškemu dejavniku in slabemu vremenu, polne »napak« in »nenormalnosti«. Letalsko nesrečo v bližini Smolenska naj bi namreč povzročila eksplozija. Poljski uradniki so že doslej obtoževali Rusijo oviranja in prikrivanja dokazov, kar je Moskva zanikala. Nova preiskava utegne poslabšati že doslej problematične poljsko-ruske odnose, obenem odpira rane nacionalne tragedije izpred šestih let in globoka notranjepolitična razhajanja; utegne poglobiti ideološki razkol med podporniki konservativne, prokatoliške vlade in liberalnim, sekularnim taborom, ki verjame izsledkom preiskovalne komisije.

Ob napovedi nove preiskave je minister Macierewicz nakazal, da je predsedniško leta »razpadlo« na višini 15 do 18 metrov, nato strmoglavilo. »Nobenega dvoma ni, da zaradi teh okoliščin ponovna preiskava tragedije ni samo potrebna, temveč je obvezna.« Problematiziral je izsledke vseh preteklih poročil: dveh poljskih in enega ruskega. Vsa tri so izključila možnost eksplozije, navedla so, da je bilo strmoglavjenje letala posledica več dejavnikov: goste megle, slabo izvežbanih pilotov in napak ruskih kontrolorjev zračnega prometa. V novi komisiji, ki bo začela delovati marca, bo 21 članov, med njimi številni inženirji in ostali tehnični strokovnjaki, pa tudi nekaj tujih svetovalcev.

Med žrtvami, ki so umrle v nesreči pred šestimi leti, so bili visoki državni uradniki, številni med njimi člani sedanje vladajoče konservativne stranke Pravo in pravica (PiS), ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski, brat dvojček preminulega predsednika države. Stranka v vseh šestih letih ni opustila misli na zaroto, ne glede na navedke preiskav o neveščih pilotih, ki so zaman poskušali pristati v gosti megli na vojaškem letališču v Smolensku. Čeprav so obtožbe stranke nejasne – nikoli ni obtožila Rusije, da je zrežirala predsednikovo smrt, vendar je izjavila, da je Kremlju nesreča koristila – stalno nakazujejo vpletenost ruskega predsednika Vladimirja Putina in tudi posredno povezanost tedanjega ministrskega predsednika Donalda Tuska. PiS je Moskvi hkrati očital zavlačevanje in zadrževanje dokazov, vključno s posnetki črne skrinjice in ostanki letalskih razbitin. Za te zadnje Rusija po šestih letih odgovarja, da jih ne more vrniti, dokler ni končana njena lastna kriminalna preiskava.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva je te dni poljsko potezo pospremila s formalno izjavo, češ da upa, »da ni povezana s politiko«. »To upanje je šibko, a vendar obstaja.« Poljsko-ruski odnosi so med drugim zaostreni zaradi konflikta na jugovzhodu Ukrajine in priključitve Krima leta 2014.

Nova poljska vlada v zvezi s Smolenskom napada tudi prejšnjega premiera Donalda Tuska, ki je leta 2014 prevzel položaj predsednika evropskega sveta v Bruslju. Predstavnica poljske vlade je že pred dvema mesecema pozvala, da bi morali Tusku soditi zaradi načina, kako je obravnaval nesrečo, v kateri je umrl predsednik Lech Kaczynski. Takšne izjave so samo odmev stališč vladnih ministrov, ki trdijo, da bi moral bivši premier odgovarjati, potem ko se bo bo leta 2017 zaključil njegov mandat v EU. Konservativna stranka Pravo in pravica nekdanjega predsednika poljske vlade obtožuje malomarnosti.

Stare rane

Deseti april 2010 je bil za Poljsko nacionalna tragedija, država se vsako leto spominja letalske nesreče, v kateri je umrl šef države in tako veliko število državnih in vojaških predstavnikov, pravzaprav celoten vojaški vrh, pa šef centralne banke, tudi desetina parlamentarcev. Lech Kaczynski je s soprogo in vladnimi uradniki potoval na obletnico masakra v Katinu v zahodni Rusiji, kjer je leta 1940 Stalinova tajna policija pobila kakih 22.000 poljskih oficirjev in intelektualcev. Rusko letalo znamke Topoljev je v gosti megli strmoglavilo. Tragedija in žalovanje sta sprva povezala Poljake, zatem je solidarnost izginila, ostale so globoke razlike.

Ko je bila stranka Pravo in pravica v opoziciji, je nesreča zanjo postala priročno politično orodje. Tabor preživelega Kaczynskega je nenehno prepričeval javnost, da ne gre za nesrečo, temveč za uboj, ki so ga orkestrirali Rusi in predsednikovi politični nasprotniki.

Prijavi sovražni govor