Portugalska zaradi požarov zaprosila za pomoč EU

Danes se je proti ognjenim zubljem v državi borilo več kot 3000 gasilcev, a se oblasti bojijo, da se bodo požari še širili.
Objavljeno
13. avgust 2017 19.57
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Lizbona - Portugalska je zaradi obsežnih požarov v državi zaprosila Evropsko unijo za pomoč. Danes se je proti ognjenim zubljem v državi borilo več kot 3000 gasilcev, a se oblasti bojijo, da se bodo požari zaradi suhega in zelo vročega vremena še naprej širili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Samo v soboto so v državi našteli 268 novih požarov, kar je največ v enem dnevu v zgodovini Portugalske. Tudi sicer je letošnja sezona požarov ena najhujših v zgodovini države; požari so namreč terjali kar 64 življenj.

Na območju v okolici mesta Coimbra v središču države so zaradi požarov razglasili tudi izredne razmere. Podobno je še v štirih občinah v regiji.

Notranja ministrica Constanca Urbana de Sousa je danes sporočila, da je v soboto zaprosila za evropsko pomoč. Želijo si predvsem pomoč z gasilskimi letali, pa tudi z gasilci.

Po dosedanjih podatkih je v letošnjih požarih na Portugalskem zgorelo že več kot 140.000 hektarov gozda, kar je trikrat več od povprečja v zadnjih desetih letih.