Na Portugalskem zavrnili veto na zakon o pravici istospolnih parov do posvojitve

Poslanci levega zavezništva, ki je novembra nasledilo konservativno vlado, so zakon znova podprli z absolutno večino.
Objavljeno
11. februar 2016 09.50
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Portugalski parlament je včeraj z absolutno večino potrdil zakon, ki istospolnim parom dovoljuje posvojitev otroka, in tako zavrnil veto konservativnega portugalskega predsednika Anibala Cavaca Silve, piše Slovenska tiskovna agencija.

Poslanci levega zavezništva, ki je novembra lani nasledilo konservativno vlado, so zakon znova podprli z absolutno večino, ki je bila potrebna za preglasovanje predsednikovega veta. Za zakon, ki je bil med predvolilnimi obljubami predsednika portugalske vlade Antonia Coste, je glasovalo tudi 20 opozicijskih poslancev, piše STA.

»Obdobje diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti je minilo,« je dejal poslanec socialistov Pedro Delgado Alves. »Posvojitev pri istospolnih parih ni v nasprotju z najvišjimi interesi otroka,« je dodal.

Portugalski predsednik, ki ga bo marca zamenjal predstavnik socialdemokratov Rebelo de Sousa, je veto na zakon, o katerem so poslanci prvič glasovali 18. decembra lani, vložil 25. januarja. Pri tem je poudaril, da bi morali interese otroka postaviti pred enakopravnost istospolnih parov z ostalimi, piše STA.

Na Portugalskem je doslej lahko vsak posameznik posvojil otroka, zakon o porokah istospolnih iz leta 2010 pa je istospolnim parom izrecno prepovedal posvojitev otrok.

Portugalski poslanci so v preteklosti zavrnili tudi že predsednikov veto na sveženj sprememb zakona o splavu, s katerim bi se znižale globe.