Prebežnike pozivajo, naj zapustijo taborišče pri Idomeniju

Atene sporočajo, da je balkanska pot zaprta, in prebežnike pozivajo, naj se premestijo v namestitvene centre po Grčiji.

Ma. Ja.
sob, 12.03.2016, 21:24

Atene − Grške oblasti povečujejo prizadevanja za preselitev tisoče prebežnikov iz begunskega taborišča pri kraju Idomeni v bližini meje z Makedonijo, kjer na nadaljevanje poti proti drugim evropskim državam po tako imenovani balkanski begunski poti v zelo slabih razmerah že tedne čaka več tisoč ljudi, med njimi številni otroci.

Humanitarne razmere v begunskem taborišču, kjer po navedbah tiskovne agencije Reuters čaka najmanj 12.000 ljudi, se zaostrujejo. V zadnjih dneh je med čakajočimi prebežniki izbruhnilo nekaj prepirov, predvsem zaradi hrane in kurjave. Narašča tudi bojazen pred širjenjem nalezljivih bolezni, še posebej po tem, ko so zdravniki pri dveh prebežnikih potrdili prisotnost hepatitisa A.

Grške oblasti so čakajočim prebežnikom danes razdeljevale letake z informacijami, da je balkanska begunska pot zaprta, in s pozivi, naj se premestijo v stavbe in namestitvene centre po Grčiji. Na letakih je bilo zapisano tudi, da bodo grške oblasti zagotovile nastanitev, hrano in zdravstveno oskrbo.

Namestnik grškega obrambnega ministra Dimitris Vitsas, ki je pristojen za koordinacijo begunske krize, je sporočil, da grška vlada begunskega taborišča pri Idomeniju ne bo izpraznila na silo, vendar pa naj bi se število ljudi tam do konca prihodnjega tedna močno zmanjšalo. Kot je pojasnil za grško televizijo Mega, številni prebežniki čakajo na odločitve prihajajočega vrha EU in Turčije − 17. in 18. marca −, na katerem se bodo znova sestali voditelji osemindvajseterice in Ankare ter predvidoma dorekli in zapečatili pred dnevi sprejeti dogovor. Prebežniki v Idomeniju namreč še vedno upajo, da se bo balkanska pot znova odprla in bodo lahko nadaljevali potovanje proti severu, zato begunskega taborišča kljub nevzdržnim razmeram, ki vladajo v njem, nočejo zapustiti.

Grčija se sicer trenutno spopada z močnimi migracijskimi pritiski, potem ko je zaradi zaprtja balkanske begunske poti na njenem ozemlju obtičalo več deset tisoč migrantov. V zadnjih 24 urah je po navedbah tiskovne agencije Reuters v Grčijo prispelo 629 prebežnikov, skupno število prebežnikov v državi pa je naraslo na približno 42.000

Prijavi sovražni govor