Romanski razgledi: Prebujanja

A edini pravi premik in budnica − za vse, tudi za zaletavo prevratno katalonsko politiko − so lahko samo poštene volitve.
Objavljeno
01. december 2017 10.18
Mimi Podkrižnik
Mimi Podkrižnik
Zlahka si je predstavljati, kako zelo je hudo: človeško strašno in politično mučno. Odstavljena katalonska politika, že štiri tedne deloma za zapahi in deloma v eksilu v Bruslju, se naprej otepa z obtožbami upora, vstajništva in zlorabe javnega denarja, zaradi česar se bo danes osem zaprtih ministrov spet zagovarjalo na sodišču ... Medtem sta zaradi napeljevanja k vstajništvu že mesec in pol v ječi tudi voditelja dveh independentističnih civilnodružbenih organizacij, ki ju bodo prav tako ponovno zaslišali. Zaprtje katalonske politike je spolitizirana gesta španskega pravosodja, zato mediji – denimo katalonska tiskovna agencija – (že nekaj časa) ugibajo, da bi tik pred zdajci morda utegnili izpustiti politične zapornike na prostost. V torek, 5. decembra, se bo namreč uradno začela kampanja za regionalne volitve 21. decembra. Predvolilni čas je po svoje grotesken, kajti 6. december je dan španske ustave in bo zaradi prazničnega mostu in decembra tudi precej kratek ...

Razmere v razklani Kataloniji in Španiji še zdaleč niso takšne, da bi lahko bili cinično zadovoljni, kako so »volitve odraz demokracije«. Skrb, kako se bo izteklo, je upravičena, zato je zdaj v evropskem parlamentu nastala neformalna platforma za dialog med EU in Katalonijo; vanjo se je povezalo kakih trideset evroposlancev iz različnih političnih skupin, tudi nekateri slovenski so med njimi, na primer predsednik pobude Ivo Vajgl. Namen je spodbujanje dialoga med Katalonijo in institucijami Evropske unije ter bedeti nad tem, da bodo v Španiji spoštovane temeljne evropske vrednote. Evroposlanci, povezani v platformo, zahtevajo izpustitev političnih zapornikov, kakor tudi, da Madrid umakne 155. člen ustave, nujna da je še intervencija evropskih institucij v špansko-katalonskem konfliktu in treba je tudi doseči, da se Madrid in Barcelona sporazumeta o referendumu. Hkrati nam je Ivo Vajgl potrdil, da so povezani evropski parlamentarci pisali sedanjemu in nekdanjemu predsedniku evropskega parlamenta, Antoniu Tajaniju in Martinu Schulzu, naj se zavzameta za izpustitev na prostost odstavljenih katalonskih ministrov in civilnodružbenih voditeljev, med katerimi sta tudi nekoč evropska poslanca Raül Romeva in Oriol Junqueras. Medtem je izbrana skupina evroposlancev že načrtovala obisk pri njih v Madridu, a so ga zaradi vedno novih zahtev španskih oblasti za zdaj odložili ... Kakor je uradni Madrid – saj je malone smešno – v Kataloniji prepovedal predvolilno 'politično' osvetljevanje javnih spomenikov v rumeni katalonski barvi in – kot je (simbolno) nadvse resno – zahteval 'vrnitev' več kot štiridesetih umetniških del, ki so zdaj v Kataloniji.

Nekaj se morda vendarle premika – v srčiki Evrope, pa čeprav je brati, denimo v Le Mondu, da Carlesu Puigdemontu pojema močna vera v EU in zato verbalno negativistično obračunava z »evropskim klubom dekadentnih in obsoletnih držav, kjer poveljujejo le nekateri«. Kot se nekaj opozicijsko prebuja v Madridu: v Podemosu so napovedali, da bodo zaradi podreditve Katalonije z aktivacijo 155. člena ustave postavili na ustavno sodišče vlado Mariana Rajoya. A edini pravi premik in budnica – za vse, tudi za zaletavo prevratno katalonsko politiko – so lahko samo poštene volitve.