Propadel že drugi poskus izvolitve kosovskega predsednika

Protesniki v Prištini so na policiste, ki so jih poskušali razgnati z vodnimi topovi, metali molotovke.
Objavljeno
26. februar 2016 20.48
KOSOVO-POLITICS-PROTEST
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Kosovski parlament tudi v drugem krogu še ni izvolil predsednika države. Če ne bo izvoljen v tretjem krogu, bodo na Kosovu avtomatično razpisali predčasne volitve. Na zasedanju so poslanci opozicije dvakrat aktivirali solzivec, njihovi pristaši pa so pred poslopjem parlamenta na policijo, ki jih je poskušala razgnati z vodnimi topovi, metali molotovke.

Poleg aktualnega zunanjega ministra Hashima Thaçija za kosovskega predsednika formalno kandidira tudi Rafet Rama, ki je tako kot Thaçi iz Demokratske stranke Kosova. V prvem krogu je dobil Thaçi 50 glasov od skupno 81 poslancev, ki so bili prisotni na zasedanju, v drugem pa 14 glasov več. Njegov nasprotnik Rama je prvič dobil štiri, drugič pa dva glasova. Za izvolitev mora predsedniški kandidat v prvih dveh krogih dobiti najmanj 80 glasov poslancev, v tretjem krogu pa je izbran, če zanj glasuje navadna večina, torej 61 od najmanj 80 prisotnih poslancev.

Hram demokracije zavit v meglo

Zaradi aktiviranja solzilca je bilo zasedanje prekinjeno, nadaljevali pa so ga po aretacija poslanca Samoopredelitve, ki je odvrgel solzivec. To je dvignilo pritisk protestnikom pred poslopjem parlamenta, ki so začeli na policiste metati molotovke. Policisti in pripadniki posebnih enot Rosu so odgovorili z veliki količinami solzilca, demostrante pa so poskušali razbiti z oklepnimi vozili in vodnimi topovi. Hram demokracije je bil v hipu zaradi solzivca zavit v popolno meglo.

Pod vodstvom združene opozicije je več sto demonstrantov pred poslopjem parlamenta skandiralo proti izvolitvi Thaçija, ki je postal predsedniški kandidat po koalicijskem sporazumu Demokratske stranke Kosova in Demokratske zveze Kosova premiera Ise Mustafa. Predsednik največje opozicijske stranke Samoopredelitev Visar Ymeri je pojasnil, da je združena opozicija proti izvolitvi Thaçija, ker je podpisal sporazum o skupnosti srbskih občin in sporazum o razmejitvi s Črno goro. Združena opozicija zahteva predčasne volitve tudi zaradi razširjene korupcije in okoli 40-odstotne stopnje brezposelnosti.

Srbska avtonomija na stranskem tiru

V Prištino so prišli tudi pristaši Thaçija, ki so nosili zastave Kosova, ZDA in Albanije ter vzklikali svojemu voditelju: »Thaçi, Thaçi, predsednik«. Policija jih je zadržala v stranski ulici, da se ne bi spopadli s protivladnimi protestniki. Centralni plato pred parlamentom je namreč zasedlo okoli tisoč demonstrantov, ki zahtevajo odstop vlade, Demokratska stranka Kosova pa je pozvala svoje pristaše, naj ne slavijo morebitne izvolitve Thaçija, da ne bo prišlo do eskalacije nasilja. Napetost v Prištini je zaradi mitinga in kontramitinga na vrhuncu, izid pa negotov.

Če bo v Prištini propadel poskus izbire novega predsednika Kosova, bo prišlo tudi do odložitve oblikovanja skupnosti srbskih občin, ki prinaša kosovskim Srbom večjo avtonomijo. Seveda ni izključeno, da bo tudi v primeru, če bo Thaçi dobil zadostno podporo, le ta razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, kar bi odložilo implementacijo bruseljskega sporazuma med Beogradom in Prištino.