Prvi zametki narodne milice za lov na begunce

Prebivalci bolgarskih obmejnih vasi so pripravljeni pomagati prebežnikom, v manjšini pa so tisti, ki vidijo v njih teroriste.
Objavljeno
07. marec 2016 16.17
TOPSHOT-GREECE-EUROPE-MIGRANTS-MACEDONIA
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Kritične razmere na makedonsko-grški meji lahko imajo za posledico, da se bo vse več prebežnikov odločilo, da se čez Bolgarijo prebijejo v obljubljene dežele. Ne glede na pričevanja o veliki brutalnosti policistov in morebitnim patruljam obmejnih prebivalcev za lov na begunce.

Po navedbah Human Rights Watch so bolgarski policisti, čeprav v Sofiji trdijo, da nezakonitega ravnanja z begunci ne bodo tolerirali, do prebežnikov nasilni in jih pogosto oropajo. O nestrpnosti do prebežnikov priča tudi izpoved Dinka Valeva iz vasi Dolno Jabalkovo za nemški časnik Deutsche Welle. Po njegovi zaslugi se je majhna bolgarska vasica, ki šteje le 18 prebivalcev, znašla v udarnih novicah.

»Begunci so brez izjeme džihadisti«

Valev je postal heroj tabloidnega tiska, ker je izpovedal, da s svojim motornim štirikolesnikom noč in dan patruljira vzdolž meje s Turčijo. Kot je povedal, je z golimi rokami ujel že 25 beguncev. Valev je v intervjuju še izjavil, da hoče prebežnike ubiti, ker hočejo tudi oni ubiti njega. Mladeniču je kristalno jasno, da so vsi begunci brez izjeme džihadisti. Za Deutsche Welle je tako poudaril: »Če lahko oni mečejo bombe, jih lahko tudi jaz,« pri čemer je potrdil, da ustanavlja narodno milico.

Bolgarsko notranje ministrstvo je njegove ksenofobne izjave označilo kot neobičajne, lokalni politiki pa pravijo, da Valeva ne gre jemati resno, ker hoče z neumnostmi zgolj pritegniti pozornost širše javnosti. S tem ciljem menda vozi tudi tank po vaških cestah, jaha konja po glavnem vaškem trgu in z motornim kolesom preganja mimoidoče po pločnikih. Valev se ima sam za uspešnega trgovca s starim železom, dele za stroje pa menda prodaja tudi v Damasku, o katerem je na socialnem omrežju facebook zapisal, da je prepoln džihadistov.

Novačenje lovcev na prebežnike

Mladi Bolgar uživa na družbenih omrežjih status »superheroja«. Valev je po facebooku že našel dvajset prostovoljcev za narodno milico. V njene vrste bi vstopil tudi član vladajoče bolgarske stranke Slav Slavov, ki je znan po svojem nacionalističnem prepričanju. Po njegovih navedbah v vaseh na meji starejši ljudje nemočno jočejo, ker so jih prebežniki napadli in oropali. V vasi Dolno Jabalkovo so njegove izjave označili za neresnične in pojasnili, da gre za ljudi, ki bežijo iz vojne goli, bosi, lačni in žejni, za košček kruha pa so hvaležni, kot da ga še nikoli ne bi videli.

Po uradnih podatkih v Bolgarijo trenutno pride vsak mesec 1500 prebežnikov iz Sirije, Iraka in Afganistana, nezakonite vstope v državo pa je mogoče prešteti na prste ene roke. Vsi prebivalci obmejnih vasi seveda niso pripravljeni pomagati beguncem, vendar so v manjšini tisti, ki vidijo v njih teroriste, in ne nasedajo, kot sami pravijo, pretresljivim zgodbam o ubogih lačnih otrocih in ženskah. Pripadniki obmejne policije uradno zagotavljajo, da je ograja s Turčijo, ki jo Sofija pospešeno gradi naprej, učinkovita in da so kos razmeram, neuradno pa ne nasprotujejo pomoči narodne milice ali posameznih lovcev na begunce.