Rasizem na naslovnici

Ob silvestrskih dogodkih v Kölnu ni spodrsnilo samo tamkajšnji policiji, ampak tudi nekaterim nemškim medijem.
Objavljeno
11. januar 2016 12.43
M. Gr.
M. Gr.

Spolno nadlegovanje in druge oblike napadov, ki so jim bile ženske izpostavljene na silvestrsko noč predvsem v Kölnu, manj pa tudi v nekaterih drugih nemških mestih, še vedno burijo nemško javnost, politiko in družbo. Do njih se tako ali drugače, bolj ali manj tehtno in domišljeno, opredeljujejo tudi medijske hiše. Dvema je tavkonec tedna spodrsnilo. Naključje ali ne – oba medija izhajata v Münchnu, prestolnici Bavarske, torej tiste nemške zvezne dežele, ki je do nadaljnjega sprejemanja beguncev med najbolj skeptičnimi.

Prvi, ugledni dnevnik Süddeutsche Zeitung, se je za zdrs bralcem in javnosti nemudoma opravičil, drugi, tednik Focus, pa je bil (in je še vedno) mnenja, da ni storil nič narobe, zaradi česar je raje prešel v protinapad.

Črna roka, belo mednožje

Süddeutsche Zeitung je v svoji izdaji za konec tedna na naslovnici objavil črno-belo ilustracijo, v kateri se črna moška roka steguje med nogama bele ženske in jo grabi za mednožje. Časnik je ilustracijo, ki je v tiskani izdaji razmeroma majhna, objavil na zgornjem delu naslovnice.

Toda sočasno je omenjeno vsebino oglaševal tudi prek družabnega omrežja facebook. Oglas na tem omrežju je posredoval (napačen) vtis, da je ilustracija veliko večja, kot je bila v resnici, še več, dajal je vtis, kot da ilustracija zaseda celotno zgornjo polovico naslovnice časnika. Pod preganjeno naslovnico časnika je uredništvo na facebooku dodalo naslednje besedilo: »Številni mladi muslimani se niso sposobni sproščeno srečevati z drugim spolom. To so vsakokrat močno seksualizirane situacije. Tudi to je podlaga za eksces v Kölnu.«

Poobjava ilustracije na facebooku je nemudoma sprožila vihar. Številni so jo takoj prepoznali za sporno in jo kritizirali kot rasistično. Ogorčenje je še poglobilo dejstvo, da je besedilo pod preganjeno naslovnico časnika dajalo vtis, da gre za stališče uredništva. V resnici pa je šlo za mnenje nekega palestinskega psihologa, s katerim je uredništvo v tej številki opravilo intervju. Kar je bilo videti kot mnenje uredništva, je bil v resnici citat iz pogovora s psihologom, česar pa tisti, ki so videli oglas za Süddeutsche Zeitung na facebooku, niso mogli razbrati.

Spolno nasilje kot stvar barve kože

Odgovorni urednik Süddeutsche Zeitunga Wolfgang Krach se je bralcem nemudoma opravičil. V nedeljo je na facebooku zapisal, da je ilustracija pri nekaterih bralcih vzbudila nerazumevanje in jezo ter da so jo številni kritizirali kot seksistično in rasistično. V nasprotju s tem, je zapisal Wolfgang Krach, je skušal Süddeutsche Zeitung z omenjeno ilustracijo in še neko drugo, na kateri je v glavi upodobljena bela pest namesto možganov, sporočiti, da »spolno nasilje nad ženskami ne sestoji samo iz fizičnih napadov, ampak se večinoma začenja v glavi in mišljenju«.

Hkrati se je odgovorni urednik Süddeutsche Zeitunga distanciral od ilustracije, na kateri črna moška roka grabi po mednožju bele ženske. Omenjena ilustracija po njegovem odraža »stereotipno podobo črnega moškega, ki ogroža belo žensko telo« in jo je »mogoče razumeti, kot da ženske postvarja v telo in kot da je spolno nasilje stvar barve kože. Nič od tega nismo hoteli. Obžalujemo, da smo z ilustracijo prizadeli čustva bralk in bralcev in se jim za to opravičujemo.«

Črne moške šape na belem ženskem telesu

Še preden je luč sveta zagledal Süddeutsche Zeitung, je za vznemirjenje poskrbela neka druga naslovnica, naslovnica tednika Focus. Tednik sicer izhaja ob sobotah, že dan prej pa je prek družabnih omrežij razširil svojo naslovnico. Na njej je objavil fotografijo gole ženske, ki si z eno roko zakriva prsi, z drugo mednožje, njeno telo pa je posuto z odtisi grabežljivih črnih moških šap. Čez fotografijo gole ženske je potegnjen naslov Ženske obtožujejo, ki mu je dodan naslednji podnaslov: Po spolnih napadih migrantov: smo še strpni ali že slepi?

Objava naslovnice je na družabnih omrežjih sprožila takojšnje zavračanje. »Črne grabežljive šape na goli beli ženski. Preneumno celo, da bi si kdo izmislil!« »So pri Focusu še vsa kolesca na mestu?« Nekdanja urednica nemške izdaje Elle in revije Bunte Beate Wedekind je po facebooku pozvala k bojkotu kupovanja najnovejše številke Focusa, ker da je naslovnica »odvratna in rasistična«.

Res strah pred resnico?

Uredništvo Focusa je svoje stališče do kritik naslovnice objavilo že v petek. V njem so zapisali, da so se za objavo takšne naslovnice odločili zato, kar so hoteli simbolično prikazati, kar se je zgodilo v Kölnu. »Zato kot simbol številnih ženskih žrtev prikazujemo ponižano in v spolni objekt degradirano žensko, ki pa je kljub temu odločena, da se bo branila.« Uredništvo je dodalo tudi, da ne vidi nobenega razloga, da bi se za naslovnico opravičilo.

Odgovorni urednik Focusa Ulrich Reitz je v soboto k že navedenemu dodal še: »Upodabljamo, kar se je na žalost zgodilo.« Tisti pa, ki zatrjuje, da je naslovnica Focusa seksistična in rasistična, se po njegovem mnenju kratko malo »boji resnice«.