Rusija-Ukrajina: Narodna junakinja ali Satanova hči?

Mednarodni protesti zaradi sojenja ukrajinski pilotki Nadiji Savčenko.

sre, 09.03.2016, 08:00

Danes se bo nadaljeval zaključni del procesa proti 34-letni ukrajinski pilotki Nadiji Savčenko, ki ji zaradi domnevnega sodelovanja pri uboju dveh ruskih novinarjev grozi 23 let zapora. Zaradi sojenja je Rusijo ponovno kritiziral ameriški zunanji minister John Kerry, med tisoči, ki so podpisali peticijo evropskim voditeljem, naj storijo vse za osvoboditev Ukrajinke, sta tudi Nobelovi nagrajenki za literaturo, v evropskem parlamentu pa bi radi proti Rusiji uvedli sankcije.

Obtoženka bi morala imeti svoj zaključni govor že v petek, a so tik pred tem sojenje, ki poteka v ruskem mestu Doneck v Rostovski regiji, prekinili. Zato je v znak protesta pilotka, ki že več kot 20 mesecev sedi v priporu, ponovno začela gladovno stavkati, le da tokrat poleg hrane zavrača tudi tekočino. Po besedah ukrajinskega konzula Vitalija Moskalenka, ki jo je obiskal v ponedeljek, se njeno zdravje slabša, saj ima osušene oči, glavobole, prehiter srčni utrip in krče, vendar kljub nasvetom odvetnikov stavke ne bo prekinila. Zavrača tudi vse zdravniške preglede, ker hoče, da jo pregledajo ukrajinski zdravniki. Toda obtoženka, ki so ji doma podelili priznanje junak Ukrajine, v Rusiji pa so jo mediji razglasili za Satanovo hčer, je ohranila odločnost, je za ukrajinsko televizijo 112 povedal konzul. »Rekla je, da noče čakati v negotovosti in da bo zapor zapustila pod svojimi pogoji ter s tem vsemu svetu pokazala, kako lahko Rusijo prisiliš, da nekaj naredi, če te ni strah in se te tako kot nje ne da zlomiti.«

Foto: Sergei Supinsky/AFP

Savčenkova, ki se je po različici tožilstva sama kot »begunka« pretihotapila v Rusijo, obramba pa pravi, da so jo v vzhodni Ukrajini zajeli uporniki in predali Rusom, je obtožena, da je usmerjala topovski ogenj, ki je 17. junija v bližini Luganska usmrtil novinarja ruske državne televizije Igorja Korneljuka in Antona Vološina. Sama te obtožbe zanika, njeni odvetniki pa so že pred dobrim letom trdili, da imajo podatke o uporabi mobilnih telefonov obtoženke in ubitih novinarjev, ki dokazujejo, da je bila Savčenkova v času njune smrti že v rokah ukrajinskih upornikov.

Obtoženka, ki so jo v ruskem tabloidu Komsomolska pravda razglasili za »ubijalski stroj v krilu«, je bila doma že prej znana, saj je bila edina ženska, ki je v letih 2004–2008 služila v ukrajinski mirovni enoti v Iraku, potem pa je postala prva ženska, ki so ji v Ukrajini dovolili sesti za krmilo vojaškega letala. V času pripora je postala v Ukrajini zvezda, oktobra 2014 so jo v odsotnosti izvolili za poslanko vrhovne rade, saj jo je Očetnjava Julije Timošenko uvrstila kot prvo na svojo listo, leto kasneje pa so jo imenovali tudi za članico ukrajinske delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

V Kijevu trdijo, da bi morali Rusi izpustiti »ugrabljeno« pilotko, saj so priznali rezultate ukrajinskih parlamentarnih volitev, imenovanje v evropsko parlamentarno delegacijo pa da ji daje mednarodno diplomatsko imuniteto. Ta za nazaj ne velja, odgovarjajo v Moskvi, kjer so doslej tudi zavračali govorice o tem, da jo bodo zamenjali za dva v Ukrajini zaprta in terorizma obtožena ruska vojaška specialca Aleksandra Aleksandrova in Jevgenija Jerofejeva.

Savčenkova je teroristka, je že julija 2014 ugotavljal Vladimir Markin iz ruskega zveznega preiskovalnega urada, možnosti za njeno izpustitev na prostost pa so po njegovih besedah podobne možnostim, da bo ukrajinski predsednik Petro Porošenko zamenjal svojega ameriškega kolega Baracka Obamo.

Foto: Sergei Supinsky/AFP

Zaradi aretacije in sojenja je bilo že veliko uradnih mednarodnih protestov, ki so se te dni še stopnjevali. Konec tedna so se množice zbrale na demonstracijah v več ukrajinskih mestih, v Kijevu pa so oblegali rusko veleposlaništvo in ga obmetavali z jajci in kamenjem. Včeraj je nekaj ljudi poskušalo izraziti protest tudi v Moskvi, a so peterico, ki se je z ukrajinskimi zastavami odpravila pred sedež ruske obveščevalne službe FSB, aretirali.

Ameriški zunanji minister John Kerry je v ponedeljek Rusijo obtožil, da ne spoštuje »mednarodnih standardov« in zavez iz minskega sporazuma, in jo pozval, naj Savčenkovo takoj spusti na prostost in jo vrne v Ukrajino. Pred dnevi so začeli razumniki na stari celini podpisovati odprto pismo evropskim voditeljem, v katerem te pozivajo k »izrednim ukrepom« za takojšnjo in brezpogojno osvoboditev »ugrabljene« pilotke. »Ruske oblasti se norčujejo iz človekovih pravic, mednarodnega prava in svoje lastne ustave,« so zapisali v pismu, ki ga je doslej podpisalo že več kot 2000 ljudi, med njimi tudi Nobelovi nagrajenki za literaturo, Belorusinja Svetlana Aleksijevič in Avstrijka Elfriede Jelinek, in priljubljena ruska pisateljica Ljudmila Ulicka. Evropski poslanec iz Litve Petras Auštrevičius pa je za ukrajinski program nemškega radia Deutsche Welle povedal, da bo s poslanskimi kolegi evropski »zunanji ministrici« Federici Mogherini predlagal, naj Evropska unija uvede »seznam Savčenkove«, tako kot so v ZDA zaradi sumljive smrti ruskega odvetnika Sergeja Magnitskega sestavili »seznam Magnitskega«, v katerem so našteti ameriške protiruske sankcije in tisti, ki so jih doletele.

Prijavi sovražni govor