Socialdemokrati za krščansko državo

Na slovaških parlamentarnih volitvah se obeta ponovna zmaga »socialdemokratske« Smeri premiera Roberta Fica.

sob, 05.03.2016, 08:00

O tem, da bo na današnjem izbiranju novega slovaškega enodomnega parlamenta, »národne rade«, spet zmagala vladajoča stranka Smer, ni dvoma. Vprašanje je le, ali bo dobila dovolj glasov, da bo njenemu voditelju in premieru Robertu Ficu uspelo sestaviti novo vlado, ne da bi vanjo tokrat moral povabiti še kako drugo stranko.

Javnomnenjske raziskave Smeri, ki je pred štirimi leta dosegla zmago, kakršnih niso v tistih koncih poznali od časov vladavine komunistične partije v nekdanji skupni državi s Čehi, pred lanskim poletjem niso dobro kazale. Čeprav je bila še vedno najpriljubljenejša, so se ji obetali precej nižji rezultati kot leta 2012, ko je zbrala 44,4 odstotka glasov, zasedla 83 od 150 parlamentarnih sedežev in do zdaj samostojno vladala. A potem je na stari celini izbruhnila begunska kriza, ki jo je 51-letni voditelj levičarske stranke in predsednik vlade tako kot njegov madžarski desničarski kolega Viktor Orbán dobro izkoristil za dvig priljubljenosti med volivci. Čeprav se njegove države s 5,4 milijona prebivalci, v kateri je lani za azil zaprosilo 330 ljudi, kriza ni niti dotaknila, je bil v Fico eden najglasnejših v višegrajski četverici upornikov proti »politiki gostoljubja«. Obljubljal je, da bo njegova država sprejemala le prosilce za azil, ki so krščanske veroizpovedi, njegova vlada pa je bila prva, ki je sprožila pravni postopek proti iz Bruslja »vsiljenim« kvotam pribežnikov, ki bi jih morale sprejeti članice Evropske unije.

Priljubljenost Smeri je tako začela spet naraščati in se začela približevati odstotkom, ki jih je stranka zbrala na zadnjih parlamentarnih volitvah. Vse dokler se ni na začetku leta začela krivulja ponovno obračati navzdol. »V enem trenutku je protimigrantsko rohnenje naletelo na gluha ušesa. Ljudje so se ga preprosto naveličali. Ni bilo tudi zares nobene dejanske nevarnosti, saj ni bilo nobenih migrantov, ki bi prihajali na Slovaško,« je pred dnevi za Deutsche Welle slovaški analitik s praškega Inštituta za mednarodne odnose Michael Simecka pojasnil, zakaj se je začelo obračati ljudsko razpoloženje. Po zadnjih anketah je Smer še vedno neulovljiva, a zanjo bo glasovala le okoli tretjina volivcev, kar pomeni, da bo moral Fico poiskati koalicijskega partnerja. To je bil že prisiljen storiti pred osmimi leti, ko so v vlado povabili skrajno desničarsko, nacionalistično in rasistično Slovaško narodno stranko (SNS), zaradi česar jih je za nekaj časa iz svojih vrst izobčila Stranka evropskih socialistov (PES).

Ta je svojim slovaškim kolegom zagrozila s podobnim ukrepom tudi zaradi njihovega nasprotovanja solidarnostnim kvotam pri razmeščanju prebežnikov. Slovaški so po preglasovanju v evropski komisiji določili, da bi morala sprejeti 802 prosilca za azil, in četudi se bo v to »prisilo« morala vdati, je Fico ponovil na zadnjem predvolilnem srečanju, med njimi ne bo niti enega muslimana. V ozadju je visel velik napis s predvolilnim sloganom stranke: »Branimo Slovaško!«, občinstvo pa je navdušeno zaploskalo, ko jim je socialdemokratski voditelj zagotovil, da na Slovaškem ne bodo dopustili vzpostavitve muslimanskih skupnosti, saj so »preveliko varnostno tveganje«. Po njegovih besedah je schengensko območje kot »sir ementalec«, zato na tisoče ljudi nenadzorovano vstopa v Evropo, med njimi pa so, je Fico opozoril na svarila vrhovnega poveljnika Nata v Evropi Philipa Breedlova, »tisoči teroristov in borcev Islamske države«.

Toda v zadnjem času so množično odhajanje slabo plačanega medicinskega osebja, škandali v zdravstvu, v katero so vpleteni člani vladajoče stranke, in nedavne stavke slabo plačanih učiteljev zasenčile ustvarjeni strah pred pribežniki, ugotavljajo javnomnenjski analitiki. Tega se zaveda tudi Fico, ki se je svojim privržencem pohvalil: »Imamo največjo gospodarsko rast v Evropski uniji. In to ni nekaj, kar bi govorila moja vlada. Tako pravi sama evropska komisija.« Premier, pod čigar vodstvom je Slovaška leta 2009 vstopila v evrsko skupino, je dodal, da je brezposelnost v državi najnižja v zadnjih sedmih letih in da so javne finance v najboljšem redu, volivce pa spomnil, da je njegova vlada znižala davek na dodano vrednost, študentom in upokojencem pa omogočila, da se brezplačno vozijo z vlaki. »Fico je odgovorni populist,« je pred dnevi za agencijo Bloomberg povedala Otilia Dhand iz bruseljske podružnice ameriškega svetovalnega podjetja Teneo. »Uspelo mu je zagotoviti proračun, hkrati pa je igral na občutek ogroženosti in nacionalni ponos volivcev,« je dodala strokovnjakinja za srednjo in vzhodno Evropo.

Prijavi sovražni govor