Sodba Šešlju konec marca

Vodja srbskih radikalcev pravi, da ga izrek sodbe ne zanima, in ponavlja, da se prostovoljno v Haag ne bo vrnil.
Objavljeno
15. februar 2016 17.19
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Haag − Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) bo 31. marca dopoldne izreklo sodbo vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju, ki mu v Haagu sodijo zaradi zločinov proti človečnosti ter kršenja pravil in zakonov vojskovanja med letoma 1991 in 1993 na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Vojvodini.

Zaradi predvidenega izreka sodbe je haaško sodišče srbskim oblastem naročilo, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe in zagotovijo, da se bo obtoženec na dan izreka sodbe znašel pred tribunalom, o morebitnih ovirah pa naj sodišče obvestijo do 15. marca, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski premier Aleksandar Vučić je sporočil, da bo o Šešljevi izročitvi v Haag odločal kar sam, ob tem pa zatrdil, da bo odločitev »v najboljšem interesu Srbije«, piše STA.

Odzval se je tudi Šešelj, ki je dejal, da ga izrek sodbe ne zanima, in ponovil, da se prostovoljno v Haag ne bo vrnil, poroča Tanjug. »Haaško sodišče sem prepričljivo premagal. Po 12 letih temnice so me dobesedno vrgli iz zapora v Scheveningnu,« je dejal v petek.

Kot smo že poročali, se je Šešelj, proti kateremu je haaško sodišče obtožnico zaradi domnevne vloge pri pregonu nesrbskega prebivalstva vložilo januarja 2003, 23. februarja istega leta prostovoljno predal. Vse od tedaj pa do novembra 2014 je bil v priporu v Scheveningenu.

Zaradi neuspešnega poskusa sojenja in zaradi obtoženčeve gladovne stavke se je proces proti Šešlju začel šele novembra 2007. Tožilstvo, ki je med procesom na sodišče pripeljalo 72 prič, je konec leta 2010 zaključilo predstavljanje dokazov; obtoženi Šešelj, ki se je izrekel za nedolžnega v vseh obtožnicah, pa za pričanje v svojo korist ni pozval nikogar. Tožilstvo je nato v sklepni izjavi marca 2012 sodišče pozvalo, naj Šešlja spozna za krivega v vseh točkah obtožnice in ga obsodi na 28 let zapora.

Izrek sodbe je bil predviden za 30. oktober 2013, a je Šešelj še pred tem zahteval, da sodišče iz procesa izloči enega od sodnikov zaradi njegove domnevne pristranskosti. Sodišče je njegovi zahtevi ugodilo in imenovalo novega sodnika Madiajo Nianga.

Sodni svet haaškega sodišča je nato novembra 2014 sprejel odločitev, da Šešlja zaradi krhkega zdravja začasno izpustijo na prostost. Sodniki so zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja obtoženega − ikona srbskih ultranacionalistov boleha za rakom debelega črevesja, ki se je že razširil tudi na jetra − sklenili, da mu ponudijo priložnost, da si zdravniško pomoč poišče v okolju, ki bo zanj najbolj primerno. Pri tem so mu postavili več pogojev, in sicer ne sme stopiti v stik s svojimi žrtvami ali pričami haaškega tožilstva, poleg tega pa se mora v Haag vrniti nemudoma, ko to od njega zahtevajo.

Šešlja so na začasno prostost izpustili le nekaj dni po sprejetju odločitve, v domovini pa ga je pričakala navdušena množica. Nemudoma po vrnitvi v Srbijo je dejal, da se v Scheveningen ne bo vrnil prostovoljno. Poleg tega je od vrnitve v domovino večkrat ostro kritiziral haaško sodišče, ponavljal svoje nacionalistične ideje o Veliki Srbiji in pozival k strmoglavljenju srbskega vodstva.

Šešelj je bil v času svojega bivanja v Scheveningenu sicer že trikrat spoznan za krivega nespoštovanja sodišča in obsojen na 15, 18 in 24 mesecev zapora.