Španska policija ubila osumljenca za napad v Barceloni

Policija je potrdila, da je ustreljeni moški 22-letni voznik kombija, ki je v Barceloni prejšnji teden ubil 13 ljudi.

Ka. M., STA, Ma. F.
pon, 21.08.2017, 09:24; spremenjen: 21:08

Barcelona – Kot je potrdila katalonska policija, so danes v mestu Subirats, ki leži okoli 50 kilometrov zahodno od Barcelone, ubili 22-letnega Maročana Younesa Abouyaaquouba, ki je domnevno prejšnji četrtek na nakupovalni ulici Rambla v Barceloni s kombijem zapeljal v množico in pri tem ubil 13 ljudi.

Policija je še sporočila, da je Younes ob današnjem soočenju s policisti nosil eksplozivni jopič, po poročanju španskih medijev, pa je pred streljanjem policistov zakričal »Alah je velik«.

Policisti in reševalci na kraju, kjer je bil danes ustreljen osumljenec napada v Barceloni. Foto: AFP

Policija je sicer v zgodnjih jutranjih urah preiskala še eno stanovanje v mestu Ripoll, severno od Barcelone, kjer je živelo več osumljencev napadov, ki sta minuli teden zahtevala 15 življenj. Kot je pojasnil katalonski notranji minister, so z napadoma v Barceloni in Cambrilsu povezali žrtev, ki so jo našli zabodeno v avtomobilu v četrti katalonske prestolnice Sant Just. Gre za moškega, čigar avtomobil naj bi ukradel Younes Aboyaaqoub.

 

Glavni osumljenec za četrtkov teroristični napad v Barceloni, Younes Abouyaaquoub. Foto: Reuters

Policijska preiskava se nadaljuje

Priče poročajo o dokaj obsežni policijski akciji, ki je vključevala tako policiste v uniformah kot v civilu. V starem mestnem predelu je policija eno od ulic tudi zaprla za promet.

Že v soboto je policija v Ripollu preiskala hišo imama Abdelbakija Es Satija, ki velja za domnevnega vodjo razbite teroristične celice. Do junija je pridigal v tamkajšnji mošeji, ki leži približno 100 kilometrov severno od Barcelone.

Policija je danes tudi potrdila, da je imam Es Satty umrl v sredini eksploziji v kraju Alcanar v stavbi, kjer so izdelovali bombe. Kot so potrdili, so na kraju eksplozije našli njegove posmrtne ostanke. Tam so menda teroristi pripravljali napade šest mesecev, sestavljali so ekplozivna telesa, v tem času pa niso vzbudli nikakršnih sumov, španski El Mundo navaja besede šefa katalonskih organov pregona Joseja Luíza Trapera. Po doslej znanih informacijah izvedba napadov ni bila skladna s prvotnimi načrti. Policijska preiskava namreč razkriva, da so člani celice načrtovali še silovitejše in obsežnejše akcije.

»Prvotnih 12 tarč v povezavi z napadi je mrtvih ali pridržanih, vendar to ne pomeni, da je preiskava končana,« je zapisala policija na twitterju.

Es Satty je nekaj časa bil v Belgiji, vendar belgijskim oblastem ni bil znan in ni dokazov, ki bi ga povezovali s terorističnimi napadi v Bruslju marca lani, kažejo podatki tožilstva v Bruslju.

Prijavi sovražni govor