Stoltenberg: Nato bo rešene prebežnike vračal v Turčijo

Naloga Nata v Egejskem morju je sicer zbiranje informacij, a po mednarodnem pravu ne smejo spregledati plovila v težavah.
Objavljeno
24. februar 2016 14.44
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Bruselj − Zveza Nato in Turčija, sicer članica zavezništva, sta se dogovorili, da lahko Nato begunce in migrante, ki jih reši v okviru svoje nove operacije v Egejskem morju, vrne nazaj v Turčijo, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Tok beguncev in migrantov iz Turčije v Grčijo naj bi po novem pomagala ustaviti tudi pred dvema tednoma dogovorjena misija zveze Nato v Egejskem morju. Ta se je že začela, a morajo podrobnosti njenega mandata še doreči, kar naj bi storili prav danes. Že ves čas se pojavljajo predvsem ugibanja, kam bodo Natove ladje odpeljale begunce in migrante, ki jih bodo rešile na morju.

Čeprav je Ankara v torek nakazala, da teh ljudi ni pripravljena sprejemati − po besedah namestnika turškega premiera Numana Kutulmusa naj bi o tej konkretni točki pogajanja še potekala −, je Stoltenberg, ki je v torek nastopil v odboru evropskega parlamenta, nakazal drugače.

Po poročanju bruseljskega spletnega biltena EUobserver je namreč dejal, da je bilo s Turčijo na ministrski ravni že dogovorjeno, da lahko Nato ljudi, ki jih reši v Egejskem morju, vrne Turčiji, če ti seveda prihajajo iz Turčije.

Obenem je sicer generalni sekretar dodal, da mandat Nata ni »skrbeti za red« v Egejskem morju, ampak predvsem grško in turško obalno stražo ter agencijo EU Frontex opremljati z obveščevalnimi podatki, tako da bodo lažje ukrepale proti tihotapcem z ljudmi.

A, kot je dodal, mednarodno pravo narekuje, da morajo Natove ladje, če se znajdejo v bližini plovila, ki je v težavah, temu plovilu pomagati, še piše STA.