Ranjeni slovenski diplomat ni v smrtni nevarnosti

Cerar je prepričan, da napadi ne vplivajo neposredno na varnostne razmere v Sloveniji. Svetovni voditelji obsodili napade.

Objavljeno
22. marec 2016 13.07
Ti. K.,, Š. P., Pi. K., STA
Ti. K.,, Š. P., Pi. K., STA

Bruselj, Moskva, Ljubljana − Iz sveta prihajajo obsodbe današnjih terorističnih napadov v Bruslju, ki so zahtevali več življenj in ranjenih. Voditelji pri tem izražajo podporo Belgiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil zgroženost nad napadi, ki so na letališču Zavantem in evropski četrti v Bruslju zahtevali več nedolžnih življenj. Žrtvam in svojcem je izrazil sožalje.

»S tem so teroristi dosegli novo dno v službi sovraštva in nasilja,« je zapisal v sporočilu za javnost. »Evropske institucije so v Bruslju zahvaljujoč velikodušnosti belgijske vlade in ljudi. Evropska unija zdaj vrača to solidarnost in bo izpolnila svojo vlogo in pomagala Bruslju, Belgiji in Evropi kot celoti v boju proti terorističnim grožnjam, s katerimi se vsi soočamo,« je dodal.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je poudarila, da je to »zelo žalosten dan za Evropo«. Nemški pravosodni minister Heiko Maas je tvitnil: »To je črni dan za Evropo. Grozljivi dogodki v Bruslju vplivajo na vse nas. Odločno stojimo na strani Belgije.«

»Evropa je v vojni« in »soočeni smo z globalno grožnjo«, pa je sporočil Francois Hollande, predsednik Francije, ki je bila v minulem letu sama žrtev krvavih terorističnih napadov, iskanje odgovornih zanje pa je preiskovalce pripeljalo prav v Bruselj. Kot je poudaril, napadi v Bruslju zadevajo vso Evropo, zato je nujno, da se vojna proti terorizmu vodi po vsej Evropi in da Evropa sprejme nujne ukrepe proti teroristični grožnji.»

Merkel: Solidarnost in odločnost

Ob dogodkih v Bruslju sem šokiran in zaskrbljen. Naredili bomo vse, kar lahko, da pomagamo«, je tvitnil britanski premier David Cameron.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem v prvem odzivu izpostavila, da se je treba na današnje napade odzvati s solidarnostjo in odločnostjo. »Odvratni napadi v Bruslju bi nas morali povezati: solidarnost z žrtvami + odločnost nasproti teroristom«, je na Twitterju zapisal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Španski premier Mariano Rajoy je Belgiji izrazil vso podporo in poudaril, da »nas terorizem ne bo premagal«.

Švedski premier Stefan Lofven pa je napade označil za »napad na demokratično Evropo«. »Nikoli ne bomo privolili v to, da teroristi napadajo našo odprto družbo,« je poudaril v sporočilu za javnost.

Tudi njegov danski kolega Lars Lokke Rasmussen je obsodil »odvratne napade«. »Moje misli so z žrtvami in njihovimi družinami. Stojimo ob strani Belgiji,« je zapisal na twitterju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje belgijskemu kralju Philippu in vsem Belgijcem ob smrti civilistov ter ostro obsodil te »barbarske zločine«. »Boj proti temu zlu zahteva najvišjo raven mednarodnega sodelovanja,« je poudaril v izjavi za javnost.

Slovenija bo postrila nadzor na meji

Današnji napadi v Bruslju ne vplivajo neposredno na varnostne razmere v Sloveniji. Trenutno ni podatkov, ki bi zahtevali dvig stopnje ogroženosti naše države zaradi terorizma.

Glede na razpoložljiva dejstva po današnji oceni stopnja ogroženosti ni povečana, so pa pristojni organi močno povečali budnost in aktivnosti, je dejal Cerar. Slovenski organi so tudi v stalnem stiku in sodelujejo z organi drugih držav v soseščini in Evropi.

Slovenska policija je z okrepljenimi aktivnostmi na področju protiteroristične dejavnosti začela že po terorističnih napadih v Franciji. Danes pa so policisti dobili dodatna navodila za poostritev ukrepov predvsem na mejnih prehodih in letališčih ter za spremljanje določene populacije v notranjosti države, je danes povedal prvi mož policije Marjan Fank.

Karl Erjavec: »Ranjeni diplomat ni v smrtni nevarnosti«

Na dogodke v Bruslju se je odzval tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec: »Najostreje obsojamo napade in izrekamo sožalje prizadetim.« Dodal je še, da drugih podatkov o slovenskih žrtvah nimajo, ranjeni diplomat pa da ni v smrtni nevarnosti.

Erjavec je sicer na novinarski konferenci s hrvaškim kolegom Mirom Kovačem, ki je danes na obisku v Ljubljani, najostreje obsodil teroristične napade v Bruslju ter izrekel sožalje prizadetim. Kovač, ki je ranjenemu slovenskemu diplomatu zaželel okrevanje, pa je poudaril, da napad kaže na rastočo nevarnost v Evropi. Erjavec je še napovedal, da se bo danes sestal s premierom Mirom Cerarjem, s katerim bosta ocenila razmere, premier pa se bo nato odločil za nadaljnje ukrepanje.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes na delovnem obisku gostil hrvaškega kolega Mira Kovača in se med   drugim odzval tudi na dogodke v Bruslju. Foto: Leon Vidic/Delo

Pahor obsodil napade v Bruslju

Predsednik republike Borut Pahor je poslal sožalno pismo belgijskemu kralju Philippu. V njem je napade označil za »zavržno dejanje v osrčju Evrope, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta«.

Današnji bombni napadi v Bruslju so nizkotno in zavržno dejanje tistih, ki želijo zasejati paniko ne samo med prebivalce Bruslja, ampak državljane celotne EU, je v današnji izjavi ocenil predsednik DZ Milan Brglez. Napadi niso usmerjeni le proti nam, ampak proti vrednotam demokracije, svobode, človekovih pravic in solidarnosti, je dodal.

Na dogajanje v Bruslju sta se odzvala tudi evropska poslanca Igor Šoltes in Tanja Fajon. »Zaskrbljeni smo zaradi stanja, ki spominja na izredno. Predvsem pa je močan občutek nepredvidljivosti, obkrožajo nas nepopolne informacije. Želimo si popolnejše slike o stanju, o transportnih možnostih. Danes v Bruslju ni prijetno,« je povedal Šoltes.

»Nedolžne žrtve so grozljiva cena, hudo mi je, a ne bomo se pustili ustrahovati. Muslimani ni enako teroristi,« na twitterju opozarja Fajonova. V izjavi za javnost je po njenih besedah terorizem star toliko kot človeštvo in ne pozna meja. "»Obžalujem, da se je na socialnih medijih ponovno vnela razprava, ki deli ljudi na tiste za in tiste proti beguncem. Na pavšalne obsodbe in zmerjanja, ki sem jih deležna, imam samo en komentar: še naprej se bom zavzemala za odprto in strpno družbo, ker je to edini način, da naredimo svet lepši. Sami begunci nimajo povezave s terorističnimi napadi, prav tako ne ekonomski migranti. Begunci so žrtev terorja in ne njihov povzročitelj,« je bila v sporočilu za javnost jasna Fajonova. Pojasnila je še, da so v stavbi evropskega parlamenta še vedno zaprti v stavbi in dogajanje spremljajo preko elektronskih medijev, sicer pa nadaljujejo s svojim delom.

Predsednik SD in podpredsednik vlade Dejan Židan je obsodil današnje napade v Bruslju: »Z vso ostrino besed obsojam zavržna teroristična dejanja proti nedolžnim civilnim žrtvam. Ne gre samo za napade, ki so se zgodili v zadnjem letu na tleh Evrope in danes v Bruslju, gre za napade na celotno človeštvo, na vrednote evropske demokracije, solidarnosti, enakosti, svobode in navsezadnje miru,« je poudaril.

Dobovšek: Gre za napad samostojnih volkov

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek, ki je sicer tudi prodekan za raziskovalno dejavnost Fakultete za varnostne vede v Ljubljani, meni, da je napad v Bruslju posledica želje teroristov, da opozorijo na neurejene gospodarske in politične razmere v svojih državah. Teroristi si sicer izbirajo tarče, kjer bo mogoče narediti čim več panike in škode, in s tega vidika ima Slovenija prednost, je dejal za STA.

Po Dobovškovi oceni smo z zadnjimi napadi v Evropi priča novim oblikam terorizma. »Gre za mrežne povezave med teroristi, ki delujejo posamično, da jih je težje odkrivati, istočasno pa akcije izvedejo usklajeno, da sta škoda in panika čim večja. Takšnemu delovanju pravimo napad samostojnih volkov, ki pa delujejo toliko povezano, da uskladijo akcijo,« je dejal Dobovšek.

Napad je po njegovi oceni zelo verjetno povezan z migrantskim valom, »če ne z zdajšnjim, pa s predhodnimi«. »Gre namreč za pojav, ko ljudje, ki so migrirali v Evropo, ob prihodu ugotovijo, da tu ni vse tako, kot so si predstavljali, in postanejo lahka tarča organizatorjev terorističnih dejanj,« je opozoril. Zato je treba po njegovih besedah čim prej ustvariti pogoje za integracijo migrantov v družbo.

Lojze Peterle je podrobneje popisal začetek svojega delovnega dne na svojem facebook profilu. Med drugim je navedel: »Med glasovanjem izvemo za eksplozijo na postaji podzemne Maelbeek. Blizu je udarilo. Kolega predlaga, da se pogovorimo, ali bomo v teh okoliščinah nadaljevali z delom. Brok: Našega dnevnega reda ne bo določal teror. Glasujemo naprej.« 

Napačna politika na področju migracij se Evropi vrača kot bumerang, je v odzivu na današnje teroristične napade v Bruslju ocenil poslanec SDS Branko Grims. Ob tem je izrazil sožalje vsem žrtvam in njihovim svojcem.