»Svinjski zrezek je človekova pravica«

Ko prehranske navade manjšin (vegetarijancev, veganov, muslimanov ...) začnejo ogrožati »prehransko kulturo« večine.
Objavljeno
01. marec 2016 18.07
Matija Grah
Matija Grah

Kot je dobro znano, je uživanje svinjskega mesa muslimanom prepovedano. Zato nekateri slovenski starši, ki so muslimanske vere, od javnih šol in vrtcev v Sloveniji pričakujejo, da bodo njihovim otrokom vsak dan ponudili obrok, ki ne bo vseboval svinjskega mesa. Zaenkrat večina muslimanskih staršev v Sloveniji v tem svojem upravičenem pričakovanju ostaja neuslišanih. Neredko kratko malo zato, ker svojih pričakovanj in želja ne izražajo dovolj glasno in vztrajno – ali pa jih sploh ne izrazijo.

Če želijo muslimanski starši na ta način zaščititi pravico do neuživanja svinjskega mesa (in s tem uskladiti prehranske navade z verskim prepričanjem), se je konzervativna krščanskodemokratska unija (CDU) nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein lotila reševanja omenjenega problema z drugega konca: meni namreč, da so stvari prignane že tako daleč, da je treba zaščititi pravico do uživanja svinjskega mesa. Za kaj gre?

Pod vprašajem menda »svoboda prehranjevanja«

»Zaščita manjšin – pa četudi iz verskih razlogov – ne sme pripeljati do tega, da bi bila večina zaradi napačno razumljene obzirnosti pri svojem svobodnem odločanju preglasovana,« je v predlogu, o katerem bo deželni zbor v Kielu odločal prihodnji teden, zapisala poslanska skupina CDU. Katera svoboda odločanja je po strankinem mnenju ogrožena? Gre za svobodo prehranjevanja.

»Čedalje več menz, vrtcev in šol iz svoje ponudbe umika svinjsko meso, da bi tako upoštevali verske običaje. Po mnenju CDU je to napačno,« meni vodja poslanske skupine CDU v deželnem zboru Daniel Günther. Njegova stranka se po njegovem zavzema za prehrano, ki bo zdrava in uravnotežena, »k tej pa v naši kulturi sodi tudi uživanje svinjskega mesa«. Zato od deželne vlade Schleswig-Holsteina, ki jo vodijo socialdemokrati (SPD), zahteva, da se ta zavzame, da »še zlasti svinjsko meso še naprej ostane v ponudbi javnih menz, kakor tudi vrtcev in šol«.

Na tej točki vsaj znanost, ki se ukvarja z zdravo in pravilno prehrano, ne pritrjuje CDU. Res je, da svinjsko meso vsebuje pomembne beljakovine in minerale, kot je na primer železo. Toda ti se nahajajo tudi v drugih živilih in v telo jih je mogoče vnesti tudi z uživanjem drugih živil. Ni torej res, da bi zdrava in uravnotežena prehrana zahtevala uživanje svinjskega mesa, niti ne, da se brez svinjskega mesa ne bi bilo mogoče prehranjevati zdravo. A CDU je svoj predlog skušala podkrepiti tudi z drugimi, ne zgolj »znanstvenimi« argumenti.

Manjšine, ki »ogrožajo« prehransko kulturo večine

Manjšine, pa naj gre za vegetarijance, vegane ali muslimane, po mnenju CDU ne smejo preglasovati prehranskih navad večine. »Strpnost v pluralistični družbi pomeni tudi priznavanje in dopuščanje drugačnih prehranskih kultur in načinov življenja,« so zapisali.

Kdor svinjskega mesa ne želi jesti, temu ga – tudi po morebitnem sprejetju predloga CDU – ne bo treba jesti, zagotavljajo v CDU. »Nikogar ne želimo obvezati k temu. Nočemo pa tudi, da bi se morala večina odpovedati svinjskemu mesu,« pojasnjuje Daniel Günther.

Predlog, ki ga je v deželni zbor Schleswig-Holsteina vložila CDU, ima eno veliko pomanjkljivost: v CDU ne poznajo razsežnosti pojava, za katerega trdijo, da se nanj odzivajo. Pravzaprav ne vedo, koliko šol, vrtcev in menz v drugih javnih ustanovah je iz svojega jedilnika v resnici umaknilo svinjsko meso. Prav tako ne vedo, zakaj so menze, ki so se odločile za umik svinjskega mesa, sprejele takšno odločitev. Kajti razlogi so lahko različni, ni nujno, da (samo) verski.

Odpoved svinjskemu mesu – če bi do njega v resnici prišlo, kar pa se po vsem sodeč v Schleswig-Holsteinu še ni zgodilo – bi imel za to nemško deželo tudi znatne gospodarske posledice. Kajti vzreja svinj ima v njej pomembno vlogo. Po podatkih kmetijske zbornice Schleswig-Holsteina prinese vzreja prašičev tamkajšnjemu kmetijstvu kar 17 odstotkov vseh prihodkov, pri čemer se delež zadnje čase zmanjšuje.

»Gnili« danski zgledi vlečejo

Schleswig-Holstein je najsevernejša dežela Nemčije in meji na Dansko. Tam že leta strastno diskutirajo o tem, v kolikšni meri naj javne ustanove upoštevajo prehranske navade različnih manjšin. In dansko mesto Randers je pred mesecem, konec januarja, sprejelo sklep, da morajo vse javne ustanove, v katerih delujejo tudi menze, na svoj jedilnik obvezno uvrstiti svinjsko meso. Sklep je bil sprejet na pobudo desnopopulistične Danske ljudske stranke (DF), ki je ta ukrep predlagala, ker je bila mnenja, da je ogrožena »danska prehranska kultura«.

Preostale stranke v deželnem zboru Schleswig-Holsteina so pobudo CDU sprejele bodisi zadržano, bodisi s posmehom. Vodja poslanske skupine FDP Wolfgang Kubicki je mnenja, da bi morali sestavo jedilnika načeloma prepustiti menzam samim, sicer pa da se njegova stranka zavzema, da sta vselej na voljo vsaj dve jedi, »od katerih naj ena ne bi vsebovala mesa«.

Lasse Petersdotter, predstavnik podmladka zelenih, pa je dojel groteskno razsežnost predloga CDU. Nanj se je odzval tako, da je na twittru objavil predvolilni plakat CDU, ki ga je naredil na podlagi »svinjsko-mesnega« predloga te stranke. Na plakatu je upodobil človeka s prašičjo glavo, poleg njega pa zapisal: »Zrezek je človekova pravica.«