Trumpov tvit razburil predvolilno Nemčijo

Nemški politiki ogorčeni nad Trumpovo izjavo, da »Nemčija dolguje Natu ogromne vsote denarja«.

D. S.
pon, 20.03.2017, 18:00

Ne le med srečanjem G-20 v Baden-Badnu, kjer je ameriški finančni minister Steven Mnuchin v zaključni izjavi preprečil omembo prizadevanj za prosto trgovino in boj proti protekcionizmu, tudi med srečanjem kanclerke Angele Merkel in predsednika Donalda Trumpa so bile razlike med Nemčijo in ZDA več kot očitne.

Nemški politiki so se namreč po srečanju kanclerke Merklove in predsednika Trumpa ogorčeno odzvali na trditev, da mora Nemčija v Natu poravnati svoje »visoke dolgove«. Trump je namreč v soboto, že po pogovorih s kanclerko Merklovo, na twiterju zapisal, da Nemčija »dolguje Natu ogromne vsote denarja« zaradi česar mora Washington plačevati več za »zelo drago obrambo Nemčije«. Ameriški predsednik je s to svojo izjavo po pisanju FAZ v že krepko predvolilni Nemčiji povsem po nepotrebnem sprožil koalicijske prepire o stroških za obrambo in vojaškem proračunu.

Obrambna ministrica Ursula von der Leyen, ki je iz iste stranke (CDU) kot Angela Merkel, se je takoj postavila v bran kanclerki s trditvijo, da Nemčija »nima nobenih dolgov do Nata«, in da ravna povsem v skladu z dogovorom zavezništva. Do leta 2024 bo svoje stroške za obrambo s sedanjih 1,2 odstotka BDP v skladu z gospodarsko rastjo povečala na dogovorjena dva odstotka, čeprav je po mnenju ministrice »napačno vse to početi samo skozi Nato«.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor