Turške oblasti s solzivcem in vodnimi topovi zasedle sedež opozicijskega časnika

Sodišče je odločilo, da bo nad vsebino časnika, na katerega naj bi vplival Erdoğanov nasprotnik, bdel skrbniški svet.
Objavljeno
05. marec 2016 09.21
TURKEY-MEDIA/
Mo. B., Ma. Ja.
Mo. B., Ma. Ja.

Istanbul − »Sramoten dan za svobodo tiska v Turčiji,« so zapisali na današnji naslovnici turškega opozicijskega časnika Zaman, nad katerim so včeraj po odredbi sodišča nadzor prevzele pristojne vladne službe.

Še pred tem so sinoči nekaj pred polnočjo pred sedežem časnika Zeman v Istanbulu izbruhnili nemiri − pripadniki protiizgredniške policije so proti skupini več sto ljudi, med katerimi so bili zaposleni in privrženci časopisa, uporabili vodne topove in solzivec ter se tako prebili v objekt. Delo so nato prevzeli administratorji, ki jih je imenovalo sodišče. To je tudi odločilo, da bo nad vsebino časopisa odslej bdel skrbniški svet − pravnika Tahsin Kaplan in Metin Ilhan ter pisatelj Sezai Sengonul.

Sinoči pred sedežem časopisa. Foto: Ozan Kose/AFP

A kljub prevzemu je časniku sinoči uspelo v tisk predčasno poslati današnjo izdajo, sicer skrajšano s 24 na 16 strani, poroča agencija AFP. V današnji izdaji je uredništvo posvarilo, da je bil včerajšnji dan eden najtemnejših v zgodovini turškega tiska. »Ustava je suspendirana,« so zapisali na naslovnici.

Pred poslopjem časnika v Istanbulu se je tudi danes zbralo približno 500 protestnikov, ki so vzklikali »Svobode tiska ne bo mogoče utišati!«. Policija jih je, tako kot ponoči, spet pregnala z gumijastimi naboji, vodnim topom in solzivcem. »Verjamem, da bodo svobodni mediji nadaljevali svoje delo, tudi če bodo morali pisati po zidovih. Menim, da v digitalni dobi ni mogoče utišati medijev,« pa je tik pred policijskim posredovanjem dejal danes razrešeni urednik Zamana Abdülhamit Bilici.

Kritike iz tujine

Prevzem časopisa je že pritegnil pozornost v Washingtonu in Bruslju. Tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby je dejal, da je odločitev sodišča le zadnja v vrsti zaskrbljujočih sodnih akcij, ki jih je turška vlada sprejela proti medijem in drugim kritikom. ZDA so turške oblasti pozvale, naj spoštujejo demokratična načela, zapisana tudi v njihovi ustavi, še posebej tista, ki pozivajo k svobodi govora in medijev.

Odzval se je tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki je izrazil »izjemno zaskrbljenost« nad razvojem dogodkov. Povedal je, da tovrstna ravnanja ogrožajo napredek, ki ga je Turčija dosegla v vseh teh letih. Državo, ki velja za najstarejšo prosilko za članstvo v Evropski uniji, je še pozval, naj spoštuje svobodo medijev, temelj, o katerem se ne da pogajati.

Zaskrbljeno se je odzvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini. »EU je že večkrat poudarila, da mora Turčija kot kandidatka za članstvo spoštovati demokratične standarde, tudi svobodo medijev,« je opozorila in dodala, da so svobodni in neodvisni mediji temelj demokratične družbe, saj zagotavljajo transparentnost in odgovornost.

Sedež časopisa. Foto: Ozan Kose/AFP

Časopis Zeman je sicer povezan z vplivnim turškim klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan obtožuje podpiranja teroristične organizacije, katere cilj je strmoglaviti njegovo vlado. Erdoğan je z njegovimi privrženci obračunal že v policiji in drugih vladnih institucijah, tokrat je na vrsti časnik Zeman. Odločitev sodišča se sicer nanaša tudi na angleško različico Today's Zeman in tiskovno agencijo The Cihan.

Gülen v izgnanstvu v ZDA živi vse od leta 1999. Domovino je zapustil, ker so ga tedanje sekularne turške oblasti obtožile, da poskuša uničiti državo. Vodi vplivno gibanje Hizmet, ki ga podpirajo mnogi Turki, hkrati pa je tudi ustanovitelj številnih šol po svetu. Do nedavnega je sicer veljal za tesnega zaveznika Erdoğana in njegove stranke AKP, a so se odnosi začeli krhati po protestih na trgu Taksim junija 2013.

Nekaj mesecev pozneje je v Turčiji odjeknila novica o številnih aretacijah in hišnih preiskavah ljudi, tesno povezanih z Erdoğanom. Ta je za akcijo policije obtožil Gülena in njegove podpornike, ki da tvorijo državo v državi. Začela se je čistka v državnih ustanovah.

Vse več pa je iz Turčije tudi poročil o sodnem preganjajo novinarjev, blogarje in povsem običajnih državljanov, ki naj bi užalili predsednika. Minister za pravosodje Bekir Bozdağ je ta teden sporočil, da je v postopku skoraj 2000 posameznikov.