Tusk odmeril EU le še dva meseca za rešitev schengena

Predsednik evropskega sveta: »Brez učinkovite rešitve begunske krize v tem času bo schengen dokončno propadel.«

Mo. B.
tor, 19.01.2016, 18:20

Bruselj – »Marčni evropski svet [srečanje voditeljev EU] bo zadnja priložnost, da preverimo, ali naša strategija deluje. Če ne, nam grozijo resne posledice, kakršen je padec schengena,« je danes evropski parlament po poročanju Reutersa posvaril predsednik evropskega sveta Donald Tusk.

Po njegovem mnenju ima tako EU le še dva meseca časa, da najde prave odgovore na begunsko krizo. Več tisoč ljudi, ki upajo, da bodo v Evropi našli zatočišče pred nasiljem in revščino, bo tudi glavna tema vrha, ki bo v Bruslju potekal 17. in 18. marca.

Številne članice, skozi katere vodi begunska pot in pa tiste, kamor so prebežniki namenjeni, so že uvedle ponoven nadzor na meje. Med njimi je tudi sosednja Avstrija, kjer nadzor izvajajo že od 16. novembra, napovedujejo pa nove zaostritve.

Tusk je prepričan, da je treba okrepiti nadzor na zunanjih mejah Unije, sicer bo ta kot »politični projekt propadla«. Dogovor s Turčijo, ki naj bi v zameno za več milijard pomoči prebežnike poskušala zadržati na svojem ozemlju, po njegovih besedah še ni obrodil sadov. O uvedbi skupne obmejne straže se bodo pogovarjali na junijskem vrhu.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem v razpravi evropskega parlamenta opozoril, da bi vnovična uvedba nadzora na mejah v območju schengna, ki šteje 26 članic, imela velike posledice za rast in zaposlovanje v Evropi. »Cena ukinitve schengna je zelo visoka,« je dejal po poročanju STA.

Prijavi sovražni govor