Ukrajinska prozahodna koalicija izgubila večino v parlamentu

Brez večine se Jacenjukovi vladi bliža konec. Če v 30 dneh ne bo zagotovil večine, bi lahko sledile predčasne volitve.
Objavljeno
18. februar 2016 19.27
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Kijev − Ukrajinska prozahodna vladna koalicija pod vodstvom premierja Arsenija Jacenjuka je izgubila večino v parlamentu, piše Slovenska tiskovna agencija. Že včeraj je namreč iz koalicije izstopila stranka Domovina nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, danes pa je izstop napovedala še stranka Samopomoč.

Kot je po navedbah STA pojasnila stranka Samopomoč, ne more biti več del »oligarhičnega udara v parlamentu«. Šef poslanske skupine Samopomoči Oleg Beresjuk je vodstvu okoli Jacenjuka očital nepotizem in korupcijo. Politika države se mora rešiti vpliva oligarhov, je dodal.

Brez večine se Jacenjukovi vladi bliža konec, dodaja STA. Če v 30 dneh ne bo zagotovil koalicijske večine, bi lahko sledile predčasne volitve. A ukrajinski premier se je odzval bojevito. »Ne bomo dopustili, da država potone v vrtincu nestabilnosti in kaosa,« je dejal in Samopomoč kritiziral, da se z izstopom iz koalicije otepa politične odgovornosti.

Jacenjuk, ki je na položaju dve leti, je bil zadnje mesece tarča kritik zaradi nezadostnega uveljavljanja reform in domnevnega ščitenja interesov ukrajinskih oligarhov, piše STA. V torek je v parlamentu še prestal glasovanje o nezaupnici vladi.

Samopomoč je sicer že tretja stranka, ki mu je odrekla podporo. Že v sredo je iz koalicije izstopila Domovina Timošenkove, septembra lani pa se je od koalicije poslovila Radikalna stranka. Trenutno ima Jacenjukova koalicija v 450-članskem parlamentu samo še 217 sedežev, še piše STA.