Umori zasenčili predvolilno kampanjo

Nasilje med člani kriminalnih združb se na Irskem hitro spreminja v ključno predvolilno temo.
Objavljeno
16. februar 2016 19.26
Jure Kosec
Jure Kosec
Porast organiziranega kriminala na dublinskih ulicah je težava za večino strank, ki bodo na volitvah konec meseca poskušale vstopiti v irski parlament. Najbolj črno luč meče na Sinn Féin, nekdanje politično krilo­ Irske republikanske armade­ (Ira), ki se uspešno izmika vprašanjem, povezanim s svojo preteklostjo.

Manj kot mesec dni pred odprtjem volišč je nasilje med člani irskih kriminalnih združb čedalje bolj definirano in se hitro spreminja v ključno predvolilno temo. Tako rekoč filmskemu umoru znanega gangsterja v enem od dublinskih hotelov v začetku februarja je prejšnji teden sledil nov strelski obračun s smrtnim izidom. Po vsej verjetnosti povezana incidenta, v katerih sta bili žrtvi umorjeni z avtomatskim orožjem, takšnim, ki so ga nekoč uporabljali pripadniki Ire, sta med prebivalce glavnega mesta, katerega ulice so bile v preteklosti večkrat poligon za razčiščevanje osebnih zamer, vrnila strah in negotovost ter razkrila razsežnost problema, s katerim se zaporednim vladam, tudi odhajajoči, ni uspelo učinkovito spopasti.

Po besedah varnostnih strokovnjakov je nasilje le najnovejša epizoda v dolgoletnem boju za prevlado med organiziranimi skupinami pod vodstvom dveh zloglasnih irskih mafijcev, Gerryja Hutcha in Christyja Kinahana, ki nadzorujeta velik del tamkajšnjega trga z mamili. Toda problem, ki se pojavi in izgine na vsakih nekaj let, tokrat prihaja ob specifičnem, politično občutljivem trenutku.

Večina medijev in komentatorjev je pričakovala, da bodo februarske volitve minile kot referendum o uspešnosti okrevanja irskega gospodarstva po eni najhujših kriz v novejši zgodovini države. Ta možnost je še vedno precej verjetna. Toda vedno bolj se zdi, da bi lahko vprašanja o varnosti zasenčila nekatere druge teme in morda podala dokončno sodbo o tem, katera stranka bo po volitvah imela največ možnosti za sestavo trdne vlade.

Sodniki v vlogi porote

Ena od strank, ki si lahko na volitvah obetajo dober rezultat, je Sinn Féin. Pričakovan uspeh levičarjev pod vodstvom Gerryja Adamsa je predvsem odsev časa in razmer, v katerih živi precejšen del irskega prebivalstva.

Nagrajena z visoko podporo – po napovedih javnomnenjskih raziskav bo za opozicijsko stranko glasovala več kot petina volivcev – Sinn Féin že lep čas jadra na krilih protivarčevalne retorike in se s tem predstavlja kot edina prava opozicija desnosredinski politiki odhajajoče vlade. V stranki vztrajajo, da lahko ob prihodu na oblast državljanom ponudijo resnične alternative, četudi vse kaže, da nimajo v mislih tako radikalnih potez kot njihovi somišljeniki v nekaterih drugih evropskih državah.­ Njen ekonomski program, kot ugotavljajo novinarji Irish Timesa, dokazuje, da je pripravljena igrati »po pravilih establišmenta«, predvsem ko gre za upoštevanje fiskalnih omejitev. Povsem drugačen vtis puščajo predlogi na področju pravosodja.

Sinn Féin napoveduje, da bo, če bo zmagala, ukinila posebno kazensko sodišče (SCC), namenjeno sojenju posameznikom, obtoženim terorizma in organiziranega kriminala. V republikanski stranki so prepričani, da je sodišče nedemokratično, ker sodbe podajajo sodniki in ne porota, sestavljena iz navadnih državljanov. Precejšen del njihovega nasprotovanja, poudarjajo irski mediji, je osebne narave in izvira iz procesa proti Thomasu Murphyju, domnevnemu­ nekdanjemu voditelju Ire, ki se zagovarja pred sodiščem zaradi davčne utaje. Murphyju, ki ga njegov prijatelj Gerry Adams opisuje kot »dobrega republikanca«, nasprotniki med drugim očitajo načrtovanje in naročanje umorov.

Orožje iz skladišč Ire

Sodišče po prepričanju strokovnjakov in medijev ostaja ena od ključnih varovalk, ki zagotavlja, da so storilci hudih kriminalnih dejanj pripeljani pred roko pravice, predvsem zato, ker izničuje nevarnost vplivanja na sodbe z grožnjami in ustrahovanjem.

Toda to še ne pomeni, da je odporno na politične igrice in da ga ena stran ne more uporabiti kot orožje proti drugi. Dober primer tega je izjava irskega premiera Ende Kennyja, da bi bil predlog Sinn Féin o ukinitvi SCC »povsem hinavski«, če bi se ugibanja, da je avtomatsko orožje, s katerim sta bili ta mesec ubiti dve osebi, prišlo iz skladišč Ire, pokazala za resnična.

Sinn Féin se v luči porasta organiziranega kriminala sooča z vsaj eno težavo, ki je druge stranke nimajo. Kot nekdanje politično krilo Ire, ki še ni popolnoma razčistilo svoje vloge v severnoirskem konfliktu, je v očeh tekmic in političnega establišmenta še naprej lahka tarča. Največkrat po lastni krivdi.