Umrl obsojeni genocida v Srebrenici Zdravko Tolimir

Sedeminšestdesetletni Tolimir je bil aprila lani pravnomočno obsojen na dosmrtno ječo.

Mo. B., STA
tor, 09.02.2016, 10:06; spremenjen: 13:56

Srebrenica, mesto zločina

Ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, najhujšega zločina na evropskih tleh po drugi svetovni vojni, smo v uredništvu spletnega Dela pripravili multimedijski projekt. Zgodbo o vzhodnobosanskem mestecu in njegovi zlovešči usodi predstavljamo skozi oči Srebreničana, pregnanca in žalujočega svojca Hasana Hasanovića. Dopolnili smo jo z izpovedmi drugih preživelih in arhivskimi posnetki takratnih dogodkov ter - v okviru projekta Delo Data - z analitično obdelavo statističnih podatkov.

»Kaj sporočiti tistim, ki Srebrenice niso doživeli,« se sprašuje ena naših sogovornic Munira Hadžić. »Željo, da se kaj takega nikoli ne ponovi, hkrati pa prošnjo za pomoč pri iskanju pogrešanih. Da bi se končno dokopali do resnice in zadostili pravici, nato pa začeli živeti v normalnih pogojih.«

***

Vse prispevke o Srebrenici - mestu, ki so mu ukradli življenje - smo zbrali v dosjeju.

Haag − Obsojeni vojni zločinec, general vojske bosanskih Srbov med vojno v BiH Zdravko Tolimir je v ponedeljek umrl v Haagu. 67-letni Tolimir je bil aprila lani pravnomočno obsojen na dosmrtno ječo zaradi genocida nad muslimani v Srebrenici leta 1995, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Novico o Tolimirjevi smrti so na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu potrdili. »Umrl je ponoči,« je povedal predstavnik sodišča, ki je želel ostati neimenovan.

Tolimir je bil med vojno v Bosni in Hercegovini (1992−1995) desna roka poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki velja za enega glavnih načrtovalcev poboja več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov v Srebrenici julija 1995. Zaradi tega genocida v Haagu sodijo Mladiću in takratnemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću.

Haaško sodišče je decembra 2012 Tolimirja spoznalo za krivega genocida, sodelovanja pri genocidu, zločinov proti človečnosti, ubojev ter iztrebljanja Bošnjakov prek prisilnega preseljevanja iz bošnjaških enklav Srebrenica in Žepa po njihovem padcu v roke bosanskih Srbov od julija do novembra leta 1995. Obsodilo ga je tudi zaradi sodelovanja v skupni zločinski nameri umora za boj sposobnih Bošnjakov in prisilne deportacije bošnjaškega prebivalstva.

Sojenje Tolimirju se je začelo 26. februarja 2010, potem ko so ga 31. maja 2007 prijeli v Republiki srbski.

Povezane novice

Prizivno sodišče potrdilo dosmrtno zaporno kazen desni roki generala Mladića
8. april ob 14:30
Nekdanjega generala Zdravka Tolimirja so decembra 2012 obsodili na dosmrtni zapor. Prizivno sodišče je tej razsodbi pritrdilo.
Prijavi sovražni govor