Ankara: V bombnem napadu najmanj 28 mrtvih

Tarča napada je bilo vozilo z vojaki. Turški premier je že odpovedal udeležbo na mini vrhu o begunski krizi.
Objavljeno
17. februar 2016 18.55
TURKEY-KURDS/PKK
Mo. B.
Mo. B.

Ankara – V središču turškega glavnega mesta je danes odjeknila silovita eksplozija avtomobila bombe. Tarča napada je bilo vozilo z vojaki. Po navedbah lokalnih oblasti je umrlo najmanj 28 ljudi, vsaj 61 je ranjenih.

Odgovornosti za današnji napad ni prevzel še nihče.

Sicer pa je odjeknilo približno 300 metrov od turškega parlamenta, generalštaba in nekaterih ministrstev.

»Preiskujemo podrobnosti napada,« je po poročanju spletnega portala Hürryet povedal turški premier Ahmet Davutoğlu, ki je medtem že odpovedal načrtovani odhod v Bruselj, kjer naj bi se v četrtek udeležil mini vrha enajstih članic Unije s Turčijo, ki ga bo gostila Avstrija. Pogovarjali naj bi se o uresničevanju načrta EU in Turčije, ki v zameno za zajezitev migracijskega toka v Evropo predvideva preselitev beguncev neposredno iz Turčije v članice.

Turčijo je v zadnjih mesecih pretreslo več terorističnih napadov. Najhujši med njimi se je zgodil oktobra lani, ko sta samomorilska napadalca smrtonosni napravi sprožila nedaleč o ljudi, ki so pred glavno železniško postajo zbirali za protest proti obujenemu nasilju med turškimi silami in Kurdi. Umrlo je več kot sto ljudi, 246 je bilo ranjenih.

Turško tožilstvo je nekaj dni pozneje sporočilo, da je ukaz za najbolj smrtonosen terorističen napad v sodobni Turčiji prišel neposredno s sedeža Islamske države v Siriji.