V BiH bodo do konca januarja zaprosili za članstvo v EU

Srbski član predsedstva BiH Mladen Ivanić je prepričan, da si BiH zaradi napredka v procesu približevanja zasluži nagrado.
Objavljeno
19. januar 2016 18.33
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Sarajevo – Bosna in Hercegovina bo do konca januarja uradno zaprosila za članstvo v Evropski uniji, je danes potrdil srbski član predsedstva BiH Mladen Ivanić. Po njegovih besedah si BiH zaradi napredka v procesu približevanja EU v lanskem letu zasluži nagrado, poroča Slovenska tiskovna agencija.

BiH je sicer že leta 2003 postala potencialna kandidatka za članstvo v EU.

Junija lani je v veljavo stopil sporazum o stabilizaciji in pridruževanju med EU in BiH, kar je bil prvi korak naprej, ki ga je BiH na poti v EU naredila po več letih zastoja. Konec leta 2010 je EU odpravila vizumsko obveznost za državljane BiH. Od takrat do lanske pomladi zaradi notranjepolitičnih trenj, ki hromijo delovanje države, ni bilo napredka v njenih odnosih z EU.

EU od BiH pričakuje reforme, ki bodo odgovor na konkretne gospodarske in socialne skrbi državljanov. Izvajanje reform je ključno merilo za nadaljnji napredek države na poti v Unijo. Zaveza politike v BiH k reformam je bil prvi cilj v sklopu nove strategije za to državo, ki jo je EU sprejela decembra 2014, da bi po več letih popolnega zastoja le zagotovila njen napredek pri približevanju Uniji, še piše STA.