V Calaisu začeli uničevati del migrantskega tabora

Ob rušenju so izbruhnili spopadi med migranti in aktivistično skupino ter policisti. Večina migrantov je ta del taborišča že zapustila.

pon, 29.02.2016, 21:47

Pariz - Francoske oblasti so danes z buldožerji začele uničevati del migrantskega tabora v Calaisu, imenovanega Džungla. Okoli 20 delavcev je taborišče začelo uničevati ob močni navzočnosti policije. Rušenje je sprva potekalo mirno, popoldne pa so izbruhnili spopadi med migranti in policisti.

Policija je jezno množico poskušala razgnati s solzivcem. Migranti in člani britanske aktivistične skupine No Borders so policiste obmetavali s predmeti in zažgali okoli 20 bivališč v taborišču.

Policija je aretirala tri člane No Borders in enega migranta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je prejšnji teden dalo zeleno luč za uničenje dela taborišča in oblasti so delo nameravale začeti že v petek, a so jim aktivisti iz skupine No Borders to preprečili. Večina migrantov je sicer južni del taborišča v preteklih dneh že zapustila.

V t. i. Džungli v predmestju Calaisa naj bi bilo skoraj 4000 ljudi, katerih cilj je Velika Britanija, kamor skušajo priti tako, da se vtihotapijo na tovornjake ali trajekte.

Lokalne oblasti so obljubile, da nobenega od migrantov ne bodo evakuirali na silo, zaradi uničenja dela tabora pa naj bi jih bilo prizadetih med 800 in 1000. Po drugi strani nekatere nevladne organizacije trdijo, da v tem delu taborišča živi okoli 3400 ljudi, od tega 300 otrok brez spremstva.

Migrantom so oblasti ponudile namestitev v zabojnikih, a številni se ne želijo preseliti zaradi pomanjkanja skupnih prostorov in omejitev gibanja.

Prijavi sovražni govor