V Franciji omogočili paliativno sedacijo neozdravljivo bolnih

Paliativna sedacija je nadzorovana uporaba zdravil, ki povzročijo in ohranjajo stanje zmanjšane zavesti.
Objavljeno
28. januar 2016 13.25
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Pariz – Francoski parlament je v sredo dokončno potrdil zakon, s katerim uvajajo paliativno sedacijo neozdravljivo bolnih ljudi. To je prvi korak k upoštevanju želja pacientov, ki so na koncu svoje poti, ne da bi odprli razpravo o evtanaziji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Potem ko so v spodnjem domu parlamenta poslanci nenavadno soglasno podprli zakon, so ga v sredo zvečer skoraj soglasno podprli še senatorji. Z zakonom bodo uzakonili »globoko in trajno sedacijo do smrti določenih neozdravljivo bolnih, ki so za to zaprosili«.

Paliativna sedacija je nadzorovana uporaba zdravil, ki povzročijo in ohranjajo stanje zmanjšane zavesti. V tem stanju tako bolnik ne trpi zaradi težav, ki jih ni mogoče več obvladati.

Ministrica za zdravje Marisol Touraine je sprejetje zakona označila za zgodovinski napredek, poroča STA.

Predlog zakona sta pripravila poslanca vladnih socialistov in opozicijske desnice. Po podpori v spodnjem domu parlamenta marca lani so ga tri mesece kasneje presenetljivo zavrnili v senatu, po večkratni poti med domovoma parlamenta pa končno uskladili 19. januarja letos.

Zakon je v skladu z volilnimi obljubami francoskega predsednika Françoisa Hollanda, ki jih je dal leta 2012 pred prihodom v Elizejsko palačo. V Franciji, kjer je evtanazija prepovedana, je obljubil, da bodo neozdravljivo bolnim omogočili dostojno končanje življenja.

Anketa, ki so jo izvedli lani, je pokazala, da je sedaciji do smrti naklonjenih 96 odstotkov Francozov.

Evtanazija je v Evropi zakonita na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu, v drugih državah pa dopuščajo določene oblike pomoči neozdravljivo bolnim ljudem. V Švici je dovoljeno neozdravljivo bolnim pomagati pri samomoru, še piše STA.