V Grčiji že ta teden žariščne točke za prebežnike

Od začetka leta je na obalah grških otokov pristalo 76.607 prebežnikov, 320 jih je med potjo preg Egejskega morja umrlo.
Objavljeno
15. februar 2016 18.02
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Atene − Grčija, ki je zaradi navala prebežnikov pod vse večjim pritiskom − po zadnjih informacijah je visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je od začetka leta na obalah grških otokov pristalo že 76.607 ljudi −, bo ta teden, predvidoma do vrha Evropske unije, ki se začenja v četrtek, odprla štiri registracijske centre za prebežnike, tako imenovane žariščne točke (hotspot).

Atene bodo štiri od petih žariščnih točk, in sicer na otokih Lezbos, Hios, Leros in Samos, uradno odprle v sredo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vladni vir v Atenah. Peti center − na otoku Kos − bodo predvidoma odprli nekoliko pozneje. Pri postavljanju centra na tem otoku je namreč prišlo do zamud zaradi protestov lokalnih oblasti in prebivalcev, ki se bojijo, da bo naval prebežnikov škodil ključni gospodarski panogi − turizmu.

V vsakem od centrov za registracijo prebežnikov bodo lahko predvidoma namestili do tisoč prišlekov, ki jih bodo morali v treh dneh registrirati, jim odvzeti prstne odtise in razvrstiti na tiste s pravico do azila v Evropski uniji in tiste, ki bodo verjetno deportirani. Z varnostnimi preverjanji bodo v žariščnih točkah poskušali tudi preprečiti prihod džihadistov na evropska tla, dodaja AFP.

Evropska komisija je sicer Grčiji danes namenila finančno pomoč za obvladovanje migrantskih tokov, in sicer 12,7 milijona evrov za vzpostavitev sprejemnih centrov za prebežnike. Komisija je pomoč danes namenila tudi za Makedonijo, ki bo prejela deset milijonov evrov za izboljšanje sistema upravljanja meja in migracij ter boj proti tihotapljenju prebežnikov in čezmejnemu kriminalu.

Grčija je sicer zaradi navala prebežnikov še naprej pod velikim pritiskom drugih članic Unije. Ta je Atene v petek uradno pozvala, naj v treh mesecih odpravijo pomanjkljivosti v nadzoru svoje meje − s tem pa zunanje meje EU − in vzpostavijo nadzor nad navalom prebežnikov, ki prihajajo v državo, sicer bo Grčiji grozila vzpostavitev nadzora na mejah s preostalimi članicami schengenskega območja prostega pretoka ljudi.

Kriza s prebežniki bo sicer ena glavnih tem vrha EU, ki se v Bruslju začenja v četrtek. Še pred tem se bodo zaradi begunske krize v Bruslju sestali voditelji Francije, Nemčije in nekaterih ostalih članic EU − med njimi tudi Slovenije − ter Turčije, poroča Reuters.