Nemčija spreminja odnos do beguncev

Za samozvane zaščitnike žensk se že prijavljajo dvomljive bratovščine in neonacisti.
Objavljeno
09. januar 2016 18.31
GERMANY-ASSAULTS/
Barbara Kramžar, Berlin, B. T., Ma. Ja.
Barbara Kramžar, Berlin, B. T., Ma. Ja.

Berlin − Po pretresljivih silvestrskih napadih beguncev in drugih priseljencev v nemških mestih so žrtve grobega spolnega nadlegovanja in kraj samo v Kölnu vložile 170 prijav, v Hamburgu 108 in še več drugje. Kölnska policija je pridobila za 350 ur videoposnetkov, identificirali pa so 32 osumljencev.

Sporni kölnski policijski šef Wolfgang Albers, ki je prikrival razsežnosti silvestrskih dogodkov, se je moral posloviti, vsa Nemčija pa zdaj ponovno premišlja svoj odnos do beguncev iz kriznih muslimanskih držav. Mnogi opozarjajo na brezpravne predele v nekaterih velemestih, kjer vladajo arabske in severnoafriške bande, za samozvane zaščitnike žensk pa se že prijavljajo dvomljive bratovščine in neonacisti. Zadnji ponekod na nekdanjem komunističnem vzhodu države celotne mestne predele spreminjajo v območja, kamor si običajni ljudje ne upajo več.

Zaradi takšnega razvoja je pod hudim pritiskom krščanskodemokratska kanclerka Angela Merkel. Še mesec ni minil, odkar so na kongresu CDU tudi največji dvomljivci v slogu »Zmogli bomo!« z dolgim aplavzom nagradili njeno vizijo nemške in evropske družbe. Spolno in drugo nasilje iskalcev azila pa je očitno pretreslo tudi njo. Predsedstvo CDU je danes v Mainzu objavilo deklaracijo, v kateri zahtevajo odvzem dovoljenja za bivanje celo prejemnikom pogojnih kazni, nepoboljšljive prestopnike pa naj bi policija bolj nadzorovala. Tako kot decembra v Karlsruheju tudi zdaj omenjajo možnost preobremenitve države z azilanti, kanclerka pa je že v petek opozorila, da bi morali zakonodajo, ki je že na voljo, tudi uresničevati. Nemška vlada je že pred silvestrskimi dogodki zaostrovala begunsko politiko, kar morda najbolj čutijo nesojeni azilanti z Zahodnega Balkana. V prvi polovici lanskega leta so še prevladovali med tako imenovanimi begunci iz držav Zahodnega Balkana, zdaj jih, če se ne vračajo sami, že nekaj časa vodijo na čarterske polete domov. Nova azilantska zakonodaja po 1. januarju predvideva tudi lažje vračanje vseh drugih, socialdemokratski prvak in podkancler Sigmar Gabriel pa zločinskim iskalcem azila grozi celo s sojenjem v njihovi domovini. Nemški pravosodni minister Heiko Maas pa že pripravlja ostrejše kazni zaradi spolnih deliktov: »Prizadevati si moramo za to, da se bodo ženske počutile varneje!«

Kölnska sodnica je medtem dva maroška mladeniča z železniške postaje, obtožena kraje prenosnega telefona, po hitrem postopku obsodila le na teden dni zapora za mladoletnike. Spiegel poroča, da sta res pokazala obžalovanje in obljubila, da ne bosta več izvajala kaznivih dejanj, tako devetnajstletnik, ki je v Nemčijo pribežal decembra, kot njegov osemnajstletni prijatelj pa sta že stara znanca policije - in zaradi tedna dni, preživetega v preiskovalnem zaporu, zdaj spet na prostosti. »Zame in za žrtve je to udarec v obraz,« je povedal eden od policistov, ki so se na silvestrsko noč na kölnski železniški postaji tudi sami počutili ogrožene.