V Maroku aretirali Belgijca, povezanega s terorističnimi napadi v Parizu

Neposredno naj bi bil povezan z islamskimi skrajneži, ki so izvedli krvave teroristične napade v Parizu.

pon, 18.01.2016, 18:01

Rabat - Maroške oblasti so danes sporočile, da so aretiral Belgijca maroških korenin, ki naj bi bil neposredno povezan z nekaterimi islamskimi skrajneži, ki so novembra lani izvedli krvave teroristične napade v Parizu, ki so zahtevali 130 življenj.

Maroško notranje ministrstvo je sporočilo, da so osumljenca aretirali v petek v pristaniškem mestu Al Muhammadiyah blizu Casablance in Rabata ter da je »neposredno povezan z nekaterimi« od pariških napadalcev. Po navedbah maroških oblasti je namreč aretirani moški skupaj z enim od samomorilskih napadalcev, ki se je 13. novembra razstrelil v pariškem predmestju Saint-Denis blizu stadiona Stade de France, odpotoval v Sirijo.

V tej državi se je osumljenec, katerega imena v Maroku niso razkrili, najprej pridružil džihadistični skupini Fronta al Nusra, veji teroristične mreže Al Kaide, nato pa se je povezal s skrajno Islamsko državo, ki je prevzela odgovornost za pariške napade.

Med bivanjem v Siriji je osumljenec opravil vojaško urjenje ter navezal stike s poveljniki Islamske države, tudi z »veleumom terorističnih napadov v francoski prestolnici«, so še zapisali pri maroškem notranjem ministrstvu. Francoski preiskovalci so kot domnevnega organizatorja pariški napadov identificirali belgijskega državljana Abdelhamida Abaaouda, ki so ga ubili v policijski operaciji v pariškem predmestju nekaj dni po terorističnih napadih.

V petek aretirani je v Maroko prišel iz Nizozemske, kamor je pripotoval iz Sirije preko Turčije, Nemčije in Belgije.

Prijavi sovražni govor