V protiterorističnih preiskavah v Belgiji pridržali več ljudi

V soboto je tožilstvo sporočilo, da so v preiskavi torkovih terorističnih napadov vložili prvo obtožnico, in sicer proti Faycalu C.
Objavljeno
27. marec 2016 19.20
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bruselj - Belgijska policija je danes pridržala štiri ljudi zaradi suma povezav s terorizmom po 13 policijskih preiskavah, ki so jih dopoldne izvedli v Bruslju ter mestih Duffel in Mechelen na severu države, so sporočili z belgijskega državnega tožilstva. Med protiteroristično operacijo so prijeli devet ljudi, po zaslišanju pa so jih pet izpustili.

Dodali so, da so štiri preiskave izvedli v mestu Malines, eno v Duffelu, osem pa v več četrtih v Bruslju, piše STA.

Tožilstvo ni povedalo, ali so bile preiskave povezane s torkovimi terorističnimi napadi v Bruslju, ki so ob treh samomorilskih napadalcih zahtevali 28 življenj. Sporočili so le, da je šlo za preiskave v okviru terorizma. Preiskovalni sodnik naj bi po zaslišanju še danes odločil, ali bodo prijeto četverico priprli.

V soboto je tožilstvo sporočilo, da so v preiskavi torkovih terorističnih napadov vložili prvo obtožnico, in sicer proti Faycalu C. Po poročanju belgijskih medijev naj bi šlo za Faycala Cheffouja, tretjega napadalca z bruseljskega letališča, ki je bil na begu. Oblasti tega niso potrdile.

Nemški časnik Die Welt medtem v današnji izdaji poroča, da evropske varnostne agencije iščejo najmanj osem osumljencev, ki naj bi pomagali skrajnežem Islamske države pri torkovih terorističnih napadih v Bruslju in novembrskih v Parizu. Časnik, ki je navedel varnostne vire, poroča, da gre za večinoma francoske in belgijske državljane, ki naj bi bili v Siriji ali na begu v Evropi.

Bili naj bi v stikih z Abdelhamidom Abaaoudom, domnevnim vodjem pariških napadov 18. novembra lani, ki je bil ubit isti dan v obstreljevanju s policijo, pa tudi s Salahom Abdeslamom, enim od napadalcev, ki so ga pred dobrim tednom dni prijeli v Bruslju. Po navedbah časnika naj bi v iskanju osumljencev sodelovala tudi nemška policija BKA, česar pa slednja ni hotela komentirati, poroča Reuters.