V Rotterdamu aretirali dva osumljenca za teroristične napade

Racijo so izvedli v dveh hišah v zahodnem delu mesta, zaradi varnosti pa so evakuirali več bližnjih hiš.

 

Objavljeno
28. marec 2016 11.22
Anti-terreuractie-in-Rotterdam-NETHERLANDS-FRANCE-TERRORISM
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Haag - Nizozemska policija je v nedeljo v pristaniškem mestu Rotterdam aretirala francoskega državljana Anisa B., ki ga sumijo načrtovanja terorističnega napada. Kot je še sporočilo nizozemsko tožilstvo, so 32-letnika aretirali na prošnjo francoskih oblasti.

Moški, ki je sicer prebival v kraju Val-de-Marne v bližini Pariza, naj bi načrtoval napad v Franciji v imenu skrajne sunitske skupine Islamska država. Povezan naj bi bil z Redo Kriketom, ki so ga zaradi suma priprave terorističnega napada prijeli v četrtek blizu Pariza, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Med preiskavami je bilo zaseženo strelivo, telefoni, kartice SIM, trdi diski, denar in mamila,« je dejal tiskovni predstavnik nizozemskega tožilstva Wim de Bruin. V dveh hišah v zahodnem delu mesta, kjer so preiskave potekale, eksploziva po besedah de Bruina niso našli. Pred racijo so zaradi varnosti tamkajšnjih prebivalcev evakuirali več bližnjih hiš.

Prijetega Francoza naj bi po navedbah tožilstva v kratkem predali francoskim oblastem, najverjetneje v nekaj dneh. »Postopek izročitve osumljenca, ki ga išče Francija, se je začel,« je povedal tiskovni predstavnik tožilstva. Dodal je, da morajo pred izročitvijo opraviti še zaslišanje pred sodiščem v Amsterdamu. Datum zaslišanja še ni znan.

Vir v francoski policiji je povedal, da so francoske oblasti tiralico za njim razpisale decembra lani zaradi povezav s teroristično organizacijo.

V policijski operaciji v Rotterdamu so sicer v nedeljo prijeli še tri moške. Dva naj bi bila alžirskega porekla, stara 43 in 47 let, o tretjem prijetem podrobnosti še niso znane. Po besedah de Bruina bodo trojico zaslišali nizozemski preiskovalci.