V Španiji le dosegli dogovor o sestavi vlade, a ne večinske

Glasovanje o zaupnici novi vladi bo v parlamentu potekalo predvidoma prihodnji teden. Kako se bo izteklo, je negotovo.

Mo. B., STA, Mo. B.
sre, 24.02.2016, 10:55

Madrid − Španskim socialistom je po več tednih političnega zastoja, ki je sledil parlamentarnim volitvam, zdaj očitno le uspel preboj. Kot so namreč sporočili danes, je sredinska liberalna stranka Ciudadanos pristala, da podpre kandidata socialistov za premiera. A obe strani skupaj še vedno nimata večine v parlamentu.

To novico je prvi razkril poslanec socialistov Antonio Hernando, ki vodi pogajalsko ekipo te stranke na koalicijskih pogajanjih z drugimi strankami. Dogovor je že potrdil tudi vodja socialistov in mandatar za sestavo nove vlade Pedro Sanchez, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot sta še napovedala, bodo dogovor v kratkem potrdili tudi s pisnim dokumentom. Tega bodo nato še danes predstavili najprej vodjem strank in nato medijem, zatem pa ga bodo podpisali v spodnjem domu parlamenta.

A tudi skupaj s Ciudadanosom imajo socialisti v 350-članskem parlamentu le okoli 130 glasov, zato potrebujejo podporo še drugih strank. Te bi morale Sanchezovo vlado podpreti ali se ob glasovanju vsaj vzdržati.

Glasovanje o zaupnici Sanchezu in njegovi vladi naj bi v parlamentu potekalo prihodnji teden, kako se bo iztekla, pa je še naprej zelo negotovo.

Sancheza bi moral namreč na glasovanju podpreti tudi levi Podemos, ki ima kar 65 poslancev, saj je verjetnost, da bi ga podprla doslej vladajoča desna Ljudska stranka, zelo majhna.

Povezane novice

Novi časi ne poznajo velikih zmagovalcev
5. februar ob 08:00
Kralj Filip VI. je nalogo, naj poskusi sestaviti večinsko vlado, zaupal socialistu Pedru Sánchezu.
Prijavi sovražni govor