V Španiji prvi evropski primer okužbe z virusom zika pri nosečnici

Okužena je ženska v Kataloniji, ki se je nedavno vrnila iz Kolumbije, kjer se je najverjetneje okužila.
Objavljeno
04. februar 2016 19.31
Ti. K., STA
Ti. K., STA

Madrid - V Španiji so potrdili prvi primer okužbe z virusom zika pri nosečnici. Gre obenem za prvi tak primer v Evropi. Okužena je ženska v Kataloniji, ki se je nedavno vrnila iz Kolumbije, kjer se je najverjetneje okužila, so sporočili s španskega ministrstva za zdravje.

V Španiji so doslej potrdili sedem okužb z ziko. Vsi primeri so »uvoženi«, kar pomeni, da je do okužbe prišlo v tujini. Vsi okuženi se tudi dobro počutijo. Primerov okužb v sami Evropi doslej niso zabeležili.

Simptomi okužbe z virusom zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes, so sicer relativno blagi, a sumijo, da je povezan s porastom primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo.

Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom zika. Ta območja so načeloma v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku. Lani pa se je virus pričel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo.

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera. O tem, ali bi lahko virus k nam zanesli drugi komarji, denimo tigrasti, ki je pred leti k nam že prinesel dengo in čikungunjo (leta 2007 so bili primeri te okužbe v Raveni v Italiji, dengo so našli na Pelješcu, vendar le za kratek čas), pa lahko za zdaj le ugibamo