Varufakis z novim levim gibanjem za »demokratizacijo Evrope«

Cilj novoustanovljenega gibanja je, da se Evropa demokratizira in konča prevlado finančnega kapitala.

Ma. Ja., STA
tor, 09.02.2016, 15:49
Varufakis je vzpostavitev novega panevropskega gibanja napovedoval že dalj časa. V enem od intervjujev oktobra lani je dejal, da mu je po izkušnjah z zasedanj finančnih ministrov skupine držav z evrom jasno, da EU ni demokratična in da potrebuje več transparentnosti, piše STA.

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis je danes v Berlinu ustanovil novo panevropsko politično gibanje s ciljem »demokratizacije Evrope«. »Hiter razpad Evrope je treba ustaviti,« je po navedbah Slovenske tiskovne agencije pri tem dejal Varufakis.

Novo, vseevropsko politično gibanje na levici se bo imenovalo Gibanje za demokracijo v Evropi 2025 oziroma s kratico DiEM 25. Kot je pojasnil Varufakis, ne gre za vzpostavljanje nove nacionalne stranke, ampak predvsem za gibanje, ki bo prestopalo državne meje in ki bo odprto za vse demokratične sile − od levih in zelenih do socialistov in liberalcev. Cilj novoustanovljenega gibanja je, da se Evropa demokratizira in konča prevlada finančnega kapitala, so na današnji predstavitvi dejali ustanovitelji z Varufakisom na čelu. Za to bo potrebna obsežna reforma evropskih institucij in proces »od spodaj navzgor«, so dodali po navedbah STA.

Varufakis je na novinarski konferenci opozoril, da bi nacionalistična gibanja v Evropi lahko vodila v podobno politično razdrobljenost, kakršna je bila v 30. letih dvajsetega stoletja. Ta trend in vzpostavljanje novih zidov v Evropi je po njegovih besedah treba prekiniti. Kritičen je bil tudi do reševanja krize s prebežniki, piše STA. Dejal je, da so institucije EU v zadnjih mesecih povsem odpovedale, posamezne države članice pa mislijo samo na lastne interese. Rešitev tega je v večji demokratizaciji evropskih institucij in v večji transparentnosti, je prepričan Varufakis.

Levičarski ekonomist Varufakis je postal svetovno znan kot finančni minister grške stranke Siriza, ki se je sicer neuspešno boril za zmanjšanje dolžniškega bremena Grčije. Na koncu ga je premier Aleksis Cipras odstavil in z upniki v zameno za nadaljevanje finančne pomoči podpisal dogovor, ki od Grčije še naprej terja precej odrekanja in varčevalne ukrepe.

Prijavi sovražni govor