V smrtonosnem gozdnem požaru na Portugalskem umrlo najmanj 62 ljudi

Večina žrtev zgorela v avtomobilih, na terenu se z ognjem bori več sto gasilcev. Portugalsko je zajel močan vročinski val.

Š. J., STA
ned, 18.06.2017, 08:53; spremenjen: 14:50

Lizbona - V velikem gozdnem požaru v osrednjem delu Portugalske je umrlo najmanj 62 ljudi, 59 je ranjenih, poroča BBC. Po navedbah oblasti je večina žrtev zgorela v avtomobilih.

Velik požar je izbruhnil v soboto popoldne na območju občine Pedrogao Grande in se hitro razširil. S plameni se bori več sto gasilcev, Španija je na pomoč poslala dve gasilski letali.

»Zdi se, da je to največja tragedija na področju gozdnih požarov v zadnjih letih,« je pojasnil premier Antonio Costa. Kot je dodal v izjavi na sedežu civilne zaščite v bližini Lizbone, bi se število žrtev lahko še povečalo. »Zdaj je prioriteta reševanje ljudi, ki bi lahko še vedno bili ogroženi«.


Foto: Patricia de Melo Moreira/AFP

Kot je že pred tem dejal portugalski notranji minister, je 22 ljudi zgorelo v svojih avtomobilih, potem ko so se znašli ujeti med plameni na cesti med krajema Figueiro dos Vinhos in Castanheira de Pera. Še trije so po prvotnih podatkih umrli zaradi vdihavanja dima.

»Težko je reči, ali so bežali pred plameni ali jih je ogenj presenetil,« je v kraju, kjer je zagorelo, dodal notranji minister Jorge Gomes.

Še 59 ljudi, vključno z več gasilci, je ranjenih, mnogi od njih huje. Nekaj posameznikov so oblasti evakuirale, o obsegu materialne škode pa zaenkrat še ni poročil.

Po besedah Coste bodo oblasti kmalu razglasile obdobje nacionalnega žalovanja. Predsednik države Marcelo Rebelo se je medtem odpravil na prizorišče tragedije, kjer se bo srečal s prizadetimi in družinami žrtev. Številni Portugalci so že odprli vrata svojih domov tistim, ki so zbežali pred uničujočimi plameni.

»V mislih sem z žrtvami na Portugalskem,« je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. »Pozdravljam pogum gasilcev. Mehanizem civilne zaščite EU je aktiviran in bo pomagal,« je še dodal.

Smrtonosni požar medtem ostaja neukročen. Kako hitro ga bo mogoče omejiti in nato pogasiti, bo odvisno od temperatur, še bolj pa od vetra, izpostavlja BBC.

Portugalska je na udaru močnega vročinskega vala. V soboto so temperature v več regijah presegle 40 stopinj Celzija. Po vsej državi je ponoči izbruhnilo kakih 60 gozdnih požarov, na terenu je bilo okoli 1700 gasilcev.

Prijavi sovražni govor