Volilni poraz: Merklova še naprej o »evropskih rešitvah« begunske krize

Bavarski premier Horst Seehofer je medtem podvomil celo o obstoju unije CDU/CSU.
Objavljeno
14. marec 2016 15.11
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin − V nedeljo je bil naporen dan za nemško krščanskodemokratsko unijo, priznava kanclerka Angela Merkel. Med vsemi temami je dominirala begunska politika, pri kateri volivci še ne vidijo nobene zadovoljive rešitve. »Trdno sem prepričana in o tem tudi danes ni bilo dvoma, da potrebujemo evropsko rešitev, a tudi da ta potrebujemo čas.«

Beguncev prihaja vse manj, trajnostne rešitve pa še vedno ni, je ocenila nemška kanclerka. Ob njej so na tiskovni konferenci v berlinski palači Konrada Adenauerja stali krščanskodemokratski deželni voditelji, od katerih si je zmago priboril samo Reiner Haseloff iz Saške - Anhalta, zaradi velikih socialdemokratskih izgub pa tudi sam še išče partnerje. Julia Klöckner iz Porenja - Pfalškega in Guido Wolf iz Baden-Württemberga sta še na slabšem, zaradi begunske krize sta izgubila prej vodilna položaja v svojih deželah. 

Na to je opozoril tudi bavarski krščanskosocialni ministrski predsednik Horst Seehofer, oster nasprotnik kanclerkine begunske politike. Po njegovem prepričanju zadostuje pogled na štiridesetodstotne vrednosti za CDU v Stuttgartu in Mainzu na septembrskih raziskavah javnega mnenja pred zaostritvijo begunske krize, sprememba zadnjih volilnih rezultatov bo po njegovem prepričanju gigantska naloga. »Gre že za obstoj unije,« je podvomil celo o dolgoletni zvezi med njegovo CSU in zvezno CDU.