Za železniško nesrečo na Bavarskem kriva človeška napaka

Nesreča se je zgodila pred tednom dni blizu kraja Bad Aibling okoli 60 kilometrov južno od Münchna.

S. P., STA
tor, 16.02.2016, 15:50

München - Za hudo železniško nesrečo, v kateri sta pred tednom dni v nemški zvezni deželi Bavarska čelno trčila potniška vlaka, pri tem pa je življenje izgubilo 11 ljudi, je kriva človeška napaka, je danes povedal tožilec Wolfgang Giese. Ob tem je dodal, da je tožilstvo zoper odgovornega kontrolorja signalizacije sprožilo preiskavo.

Nesreča se je zgodila pred tednom dni blizu kraja Bad Aibling okoli 60 kilometrov južno od Münchna. Vlaka zasebne družbe Meridian, na katerih je bilo okoli 150 ljudi, sta trčila čelno, eden je iztiril, več vagonov pa se je prevrnilo.

Življenje je izgubilo 11 ljudi, več kot 80 ljudi je bilo poškodovanih. Med skupno enajstimi mrtvimi sta oba strojevodja in dva sprevodnika.

Preiskava pa je zdaj ugotovila, da je bila za nesrečo kriva napaka kontrolorja signalizacije nemških železnic Deutsche Bahn, ki je dopustil, da sta se oba potniška vlaka znašla na istem tiru. Giese je povedal, da je 39-letnik v ponedeljek priznal dejanja, ki so vodila v trčenje, in ga zato preiskujejo zaradi nenaklepnega uboja, povzročitve telesnih poškodb in »nevarnega posega v železniški promet«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Če bi se držal pravil, ne bi prišlo do trčenja,« je povedal Giese, ki vodi preiskavo nesreče. Tožilec je dodal, da niso odkrili dokazov o morebitnih tehničnih težavah, ki bi povzročile nesrečo. »Naša preiskava je prišla do sklepa, da je bila to človeška napaka s katastrofalnimi posledicami,« je povedal Giese po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po besedah tožilca ni razloga za pridržanje moškega, ker njegova dejanja niso bila namerna, temveč malomarna. Drugi tožilec Jürgen Branz je povedal, da so moškega prepeljali na varno in »da se ne počuti dobro«. Tožilstvo je še dodalo, da ni dokazov, da bi bil kontrolor v času nesreče pod vplivom alkohola ali drugih opojnih substanc.

Prijavi sovražni govor