Zaradi žaljenja turškega predsednika v sodnem postopku skoraj 2000 ljudi

Minister za pravosodje je pojasnil, da nihče ne bi smel imeti svobode žaljenja.

Mo. B., STA
čet, 03.03.2016, 10:22

Ankara − Turške oblasti so sprožile pregon proti skoraj 2000 ljudem zaradi žaljenja predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, odkar je avgusta 2014 prevzel položaj, je sporočil minister za pravosodje Bekir Bozdağ.

»Število primerov, ki so doslej omogočili pregon zaradi žaljenja predsednika, je 1845,« je na poslansko vprašanje razkril Bozdağ. Dodal je, da je vsaka žalitev predsednika sramotna in ni v skladu s svobodo govora. »Nihče ne bi smel imeti svobode žaljenja.«

»Niti prebrati jih ne morem. Zardevam (...) ne gre za izražanje misli, ampak zgolj za preklinjanje in žaljenje,« je izjavil minister, ki je dodal, da jih lahko pokaže poslancem, ki jih želijo videti. »Mislim, da jih naši prijatelji ne morejo prebrati, ne da bi zardeli,« njegove izjave povzema STA.

Zaradi obtožbe žaljenja predsednika so se na sodišču znašli novinarji, blogerji in navadni državljani, med njimi srednješolci. Nekdanjemu nogometnemu zvezdniku Hakanu Şükürju grozijo do štiri leta zapora zaradi domnevno žaljivih zapisov o Erdoğanu na twitterju.

Nasprotniki dolgoletnemu voditelju očitajo, da vse bolj deli turško družbo in vse slabše prenaša kritike, še poroča STA.

Prijavi sovražni govor