»Železna« brigada za Natovo vzhodno krilo

V Bremerhavnu se je začel največji premik ameriških sil v Evropi po koncu hladne vojne.

Thu, 12.01.2017, 10:00

Po poročanju nemških medijev (FAZ) so v severnomorskem pristanišču Bremerhaven minuli konec tedna začeli raztovarjati prvo izmed treh ameriških tovornih ladij, ki bodo v Evropo pripeljale vso vojaško opremo za tako imenovano »železno« brigado 4. ameriške pehotne divizije, ki bo v prihodnjih tednih s približno 4000 vojaki nameščena na Poljskem.

Ameriški vojaki in vsa potrebna težka oborožitev se bodo najprej zbrali na severu Nemčije, potem pa bo sledil kopenski premik brigade na Poljsko, kjer naj bi bila nameščena v skladu z dogovori o krepitvi vzhodnega krila Nata, sprejetimi zaradi ukrajinske krize in domnevne ruske nevarnosti. Vojaška operacija, poimenovana »Atlantic Resolve«, bo največji premik ameriških vojaških sil v Evropi po koncu hladne vojne.

Brandenburški deželni ministrski predsednik Dietmar Woidke (SPD) je po poročanju frankfurtskega dnevnika ob začetku operacije izrazil zaskrbljenost, kajti dneve in tedne po cestah s severnomorske obale skozi Brandenburg proti Poljski valeče se kolone ameriških tankov, tovornjakov, topništva in ostalega težkega orožja po njegovem nikakor ne bodo prispevale k umiritvi napetosti. Da tako premeščanje ameriških vojaških enot in težke oborožitve Evropo »brez potrebe vodi v novo eskalacijsko spiralo z Rusijo«, so prepričani tudi v brandenburški socialdemokratsko-levi koaliciji, ki jo vodi Woidke, tovrstnemu oboroževanju in premeščanju enot pa nasprotujejo tudi nekatere poslanske skupine v nemškem zveznem parlamentu. Odhajajoči socialdemokratski zunanji minister in bodoči nemški zvezni predsednik Frank-Walter Steinmeier je že večkrat poudaril, da bi bil dialog veliko boljši, a ga je predvsem zaradi hude zaskrbljenosti treh manjših baltskih članic in vztrajanja velike Poljske, ki ves čas poudarja »rusko nevarnost«, očitno nemogoče vzpostaviti.Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor